Achter de schermen: Het geheim van de zwarte pensen
“Ik eet ze het liefst met rode kool”, bekent André Coppens.
“Maar hier in de streek eet men ze ook met appelmoes, met kriekjes, of gewoon tussen een pistolet met mosterd.” De zwarte pensen van slagerij Coppens-Dirix zijn een verhaal apart. Klanten komen van heinde en verre om ze te proeven, “en de week erna staan ze hier terug met een bestelling voor hun nonkel of tante,” grinnikt André. Wat is er zo speciaal aan de pensen van slagerij Coppens? “We maken ze nog net op dezelfde manier als vroeger. Met goeie, verse producten, de juiste kruiden, en de juiste samenstelling.” En dat valt duidelijk in de smaak. “Onze erkenning tot Vlaams traditioneel streekproduct stuwde de vraag naar onze pensen nog de hoogte in. Wat opvalt, is dat er veel jonge mensen vragen naar onze pensen. Ze zijn heel populair bij verenigingen. De kostprijs zal daar ook wel voor iets tussenzitten. ’t Is een eerlijk product, voor een eerlijke prijs.” Dat vindt ook de derde generatie Coppens. Dochter Julie – pas afgestudeerd als lerares wiskunde en fysica – staat klaar om de toekomst van de pensen (én de slagerij) te verzekeren. Mama Romy zou trots zijn!
Zwarte pensen in het traditionele streekproducten gamma:
Brusselse bloempanch
Dikke bloedworst uit de Denderstreek
Kempense balkenbrij
Kempense zwarte pensen
Limburgse bloedworst
Pajottelandse zwarte pensen
Sint-Antoniusbeuling
West-Vlaamse bloeling
Zwarte pensen uit Zuid-Oost Vlaams-Brabant