Traditionele waterkersteelt opnieuw erkend
Haspengouwse waterkers van Sint-Lucie nv uit Tongeren is erkend als Vlaams streekproduct.
Haspengouwse waterkers van Sint-Lucie nv uit Tongeren is erkend als Vlaams streekproduct. Dat betekent dat Sint-Lucie voortaan het erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE mag gebruiken. Eerder kreeg waterkers uit de IJsevallei in Vlaams-Brabant al een erkenning.
Met de erkenning van de Haspengouwse waterkers komt het aantal Limburgse erkenningen op 17. Drie maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Streekproducten binnen VLAM samen om de erkenningsaanvragen voor Vlaamse traditionele streekproducten te beoordelen. Deze ronde levert één erkenning op. Die van Haspengouwse waterkers van Sint-Lucie nv uit Tongeren. Zij mag voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen.
Het verhaal achter de Haspengouwse waterkers
Voor de kweek van waterkers is een natuurlijke bron en zuiver bronwater nodig. De watertemperatuur bedraagt idealiter tussen de 8 en 12 °C. De teelt van waterkers is niet zo oud als die van andere groenten. André Vansimpsen startte in Horpmaal een eerste waterkerskwekerij in 1938. Eerder plukte hij ze van de vijver bij de baron in Voort en verkocht hij ze in Luik. Vlak voor Wereldoorlog II begonnen Waalse eigenaars met de teelt in Lauw, aan de St-Luciebron in de Kraaibornstraat. In 1945 kocht de familie Vansimpsen deze kwekerij. Hier was vroeger ook de St-Lucia melkerij gevestigd, vandaar de naam van het bedrijf; St-Lucie nv, dat nu een zevental personeelsleden telt.
Jean Vansimpsen (tweede generatie) zocht naar oplossingen om deze groente het ganse jaar door te telen aangezien waterkers zeer gevoelig is voor vriesweer. Hij is de bedenker van de overkappingen. Christel Vansimpsen en haar broer Frank namen in 2009 de vennootschap over van hun ouders en vormen al de derde generatie die waterkers kweekt.
De teelt van waterkers is zeer arbeidsintensief en gebeurt nog steeds ambachtelijk bij St-Lucie nv, d.w.z. met schop en steel. De familie Vansimpsen zorgt voor eigen waterkerszaad. Hiertoe laat ze een aantal bedden waterkers "opschieten". Daarna worden deze planten gedroogd en kan het zaad worden geoogst. In maart wordt gestart met het zaaien van nieuw zaaigoed. De gezaaide waterkers wordt na een zevental weken manueel uitgedund en overgeplant in een andere bakken. Bij het eerste daglicht wordt hij geoogst en zo snel als mogelijk verpakt voor de verkoop. De waterkers van St-Lucie nv vindt zijn weg naar de vroegmarkten en enkele warenhuizen. Waterkers wordt meerdere malen gezaaid tussen maart en half augustus. Op deze manier kan ongeveer jaarrond geproduceerd worden.
Contactgegevens:
Sint-Lucie NV
Vansimpsen Christel & Frank
Productieadres: Kraaibornstraat 37
3700 Lauw-Tongeren
012/39 26 03
sint-lucie@telenet.be
www.sint-lucie.be
Zin om eens aan de slag te gaan met waterkers in de keuken ? Hier enkele originele recepten: