In de rijke rayon van traditionele Vlaamse vleeswaren duiken opnieuw bekende producten op: kipkap, spek en gerookt paardenvlees. Bier maakt logischerwijze een belangrijk aandeel uit van het Vlaamse streekproductenpallet. Een op en top Belgisch product is bruin bier. Oudenaarde bekleedt hierbij een belangrijke plaats en mag gerust de hoofdstad van het bruin bier genoemd worden. Niet zo ver van Oudenaarde, in Brakel, wordt er op de hoeve nog schapenkaas geproduceerd. 

Gerookt paardenvlees op z’n Vlaams
Aangeboden door Slagerij Rijmenants uit Brasschaat

Vroeger was paardenvlees een zaak van de paardenbeenhouwer die zowel vers vlees als paardencharcuterie verkocht. Het meeste gerookte paardenvlees wordt nu bereid bij vleeswaren bedrijven, hier kiest de slager er voor om zelf paardenvlees te zouten, pekelen en roken.

Molse kipkap met mosterd
Aangeboden door V.O.F. Janssens uit Mol

Reeds 3 generaties lang maakt de familie Janssens hun Molse kipkap met veel zorg. Het kopvlees en de hammetjes of schenkels worden kort gepekeld en nadien gekookt met veel verse groenten. 

Kempisch spek
Aangeboden door Slagerij Vandecruys uit Geel

Reeds 4 generaties lang wordt het vet spek van Slagerij Vandecruys op dezelfde wijze gepekeld. Vette varkensbuiken van zware varkens gaan in een pekel op  smaak gebracht met jeneverbessen, muskaatnoot en laurier. 

Hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen
Aangeboden als Brebis de Brakel van De Schapenmelkerij uit Brakel

Het houden van schapen voor melk verdween na WOII. Nochtans kon het Belgisch melkschaap, met als voorouder het Vlaams melkschaap, overleven. 

Oudenaards bruin bier
Aangeboden als Adriaen Brouwer, Cnudde bruin bier

De geschiedenis van het brouwen in Oudenaarde gaat terug tot in de verre middeleeuwen. Reeds in 1357 werd in de stad een ambacht van brouwers opgericht. Ooit telde de stad en omgeving tot 17 brouwerijen. Belangrijk hierbij  is o.a. de uitstekende kwaliteit van het Oudenaards water, rijk aan ijzer en calcium.

Ontdek de Oudenaardse bruine bieren van Brouwerij Roman & Brouwerij Cnudde 
 

o
<
>