Bloedworst, een stukje nostalgie?
Bloedworst is geen typische Vlaamse traditie maar maakt deel uit van het "wereld-eet-erfgoed". Zowat elke plek ter wereld heeft zijn eigen recept met lokale ingrediënten en kruiden. Zo ook in Vlaanderen.
Slagers maken hun zwarte pens, bloedworst, trip of bloeling volgens aloud streekgebonden recept. Je vindt ze zelfs terug op oude schilderijen, vaak bij wintertaferelen met op de achtergrond een varkensslacht, denk aan Pieter Bruegel. Bij David Teniers staan we in de keuken en zien de keukenmeid verschillende soorten worsten vullen.
Louis-Paul Boon geeft ons in "Eten op z'n Vlaams" een wijze raad: "daar het een te lastig werkje is je eigen bloedworst zélf te maken, haal je die best bij de slager. En dan bij deze waarvan je weet dat hij die bloedworst zélf heeft vervaardigd naar eeuwenoud recept. Kind, koop geen katten of bloedworsten in zakken!"