Nieuwe erkenningen: Drie winterse vleesbereidingen
Vlees van Kempens lam, gekookt keelstuk uit het Meetjesland en Sint-Antoniusbeuling zijn door de sectorgroep Streekproducten van VLAM erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.
Drie maal per jaar bestudeert de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de nieuwe erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Voor de septemberronde van 2013 levert dit drie nieuwe erkenningen op. Het betreft drie eerder winterse vleesproducten met een rijke traditie: vlees van een traditioneel Vlaams schapenras, feestelijke “beulingen” en een zeer lokale traditie, nl. “keelstuk”. Ze vertegenwoordigen drie belangrijke aspecten van traditie: traditionele rassen, lokaal erfgoed en lokale slachtbereidingen.
Het valt op dat er in Vlaanderen veel aandacht is voor traditionele vleesbereidingen, getuige het groot aantal erkenningen binnen deze productcategorie. De sectorgroep Streekproducten doet een warme oproep aan bakkers, tuinders en brouwers om ook hun traditionele lokale pareltjes te laten erkennen op Vlaams niveau.
Vlees van Kempens lam
Aangeboden door Kemp vzw
Eeuwenlang heeft het Kempens schaap de Kempense heide bevolkt, ze was er de koe van de kleine heideboeren. Vanaf 1800 wordt er reeds van een apart ras gesproken dat zowel in Nederland als in Vlaanderen voorkomt. Kemp vzw is nu de grootste fokker in de streek en kan jaarlijks een 200-tal Kempense lammeren slachten. Deze lammeren worden in januari geboren en grazen nadien met hun moeder op graslandjes en heide. Vanaf september worden de rammetjes afgemest met granen en grasklaver. Voor de versnijding en verkoop werkt de vzw samen met plaatselijke slagers. Een uniek streekproduct voor de Kempen. De erkenning is beperkt tot het zuivere lamsvlees, gemengde vleesproducten komen niet iin aanmerking voor het label.
Meer info:
KEMP vzw
Contactpersoon: Maarten D’Hondt
0478/643659
info@kempvzw.be
www.kempvzw.be
Gekookt keelstuk uit het Meetjesland
Aangeboden door Klasseslager Vermeulen in Sleidinge
Een echt stukje lokale charcuterie en gastronomisch erfgoed. Het vrij vette keelstuk verdwijnt in de rest van Vlaanderen meestal in patébereidingen, in het Meetjesland en omstreken wordt het echter in één stuk meegekookt met de varkenskoppen. Vrij dik gesneden gekookt keelstuk wordt met een boterham en veel mosterd gegeten. Echte winterkost, in de zomer verdwijnt het gekookt keelstuk uit het assortiment. Klasseslager Vermeulen houdt deze traditie in ere sinds 1974.
Meer info:
Klasseslager Vermeulen
Wurmstraat 6
9940 Sleidinge
09/3574608
vermeulen@klasseslager.be
www.vermeulenklasseslager.be
Sint-Antoniusbeuling
Enkel in januari aangeboden door Vleesambacht Van de Weyer in Kapellen
De term “beuling” verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, op 17 januari. En hierbij hoorde een feestelijke beuling, de Sint-Antoniusbeuling. Feestelijk omdat de vulling verrijkt werd met drank, meestal Calvados, en rozijnen. Vader Van de Weyer was geen amateur van Calvados en zocht naar een eigen smaak. Met succes want de Sint-Antoniusbeulingen worden in Kapellen nog zeer gesmaakt. In sommige streken in Oost-Vlaanderen eet men het hele jaar door trippen met suiker, in Antwerpen is dit beperkt tot enkele dagen in januari.
Meer info:
Vleesambacht Van de Weyer
Kapelsestraat 18
2950 Kapellen
03/6642324
info@vandeweyervlees.be
www.vandeweyervlees.be