We hebben de VLAM-Marktmaker community, een panel van 100 Vlamingen, gevraagd een top 3 voor te stellen van traditionele streekproducten waarmee ze tijdens de feestdagen willen koken.

Welke top 3 streekproducten koos het panel als ingrediënten voor hun feestmenu? Het werden grondwitloof, Vlaamse grijze garnalen en Oostendse oesters.

De winnaars van een streekproduct.be degustatieplankje

De Marktmakers reageerden alvast enthousiast.

Sommigen kozen voor streekproducten uit eigen provincie:

  • “1) Hasseltse speculaas: zou ik gebruiken als basis van mijn kaastaart en de tiramisu. Een zeer machtig dessert maar o zo lekker. 2) Grotschampignon uit Riemst: Dit komt in mijn vidé terecht. Ik verhang me voor champignonnen. 3) Limburgse stroop: In mijn voorgerechtje maak ik een vinaigrette waar siroop in verwerkt wordt. Dit is zo lekker”  
  • “Ik hou het heel graag bij West-Vlaamse streekproducten! 1 Rodenbach 2 West-Vlaams rood rund 3 Oostendse oester Bereidingen: Gegratineerde oesters mét Rodenbach ipv champagne: omdat wij met de familie dit veel liever eten dan met de beste champagne; Rosbief van West-Vlaams rood: eens iets heel traditioneels omdat mijn moeder dit supergraag eet en het zelf niet meer klaarmaakt; Sabayon met Rodenbach: veel subtielere smaak dan met zoete wijnen.”  

Anderen kiezen dan weer voor:

  • grondwitloof: "eerlijk mij maakt het niet echt uit van welke streek. maar dit is een ingrediënt waar je veel mogelijkheden mee hebt. gebakken op zijn heel lekker bij de Mechelse koekoek, in sla met wat mayonaise, de blaadjes lostrekken en opvullen om zo als apertiefhapje te genven, of voor tussen de feestdagen de klassieke hesperolletjes, en waar ik echt zin in heb is om de witloof een keer te maken zoals mijn grootmoeder deed : in grove stukken en gestoofd in wat boter."
  • bloedworst: "Limburgse bloedworst = ik eet niet veel bloedworst in het dagelijkse leven, maar tijdens de feestdagen ga ik dit wel bereiden samen met een porto tijm saus en wat appeltjes. Dit is lekkere winterse kost die past tijdens de feestdagen en die ook niet zo duur is." 
  • Mechelse koekoek: "omdat een kalkoen echt wel te groot is en dat het met de feestdagen iets meer mag zijn dan een 'gewone' kip. opgevuld met een zelfgemaakt gehaktmengsel met rozijnen geweekt in rum. en dan gewoon in de over gebakken. is makkelijk kan je op voorhand voorbereiden en al naargelang de baktijd moet je maar even de oven aanzetten"
o
<
>