Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.
In de eerste erkenningsronde van 2022 werden twee producten goedgekeurd: Belgische speculaas van Zuger uit Scherpenheuvel en Oostendse garnaalkroketten. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.

Oostendse garnaalkroketten
Aangeboden in samenwerking met de stad Oostende

Oostendse garnaalkroketten zijn de meest traditionele van de garnaalkroketten en dit dankzij de Oostendse kustvissers. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde “den trap”. 

Ontdek de reportage van streekreporter Gert Corremans.

Belgische speculaas
Aangeboden door Zuger uit Schoonderbuken, Scherpenheuvel

Danny Tielens en Annemie Storms respecteren zo veel als mogelijk het recept uit 1950, een typische Belgische speculaas: krokant, dun en licht gekruid met kaneel.