Eerste nieuwe erkenningen van 2022
Oostendse garnaalkroketten en Belgische speculaas uit Scherpenheuvel mogen het label STREEKPRODUCT.be dragen. Dat werd feestelijk bekendgemaakt in Oostende door Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, en Hilde Crevits, minister van Economie, Landbouw en Visserij.
Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.
In de eerste erkenningsronde van 2022 werden twee producten goedgekeurd: Belgische speculaas van Zuger uit Scherpenheuvel en Oostendse garnaalkroketten. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.
Oostendse garnaalkroketten
Aangeboden in samenwerking met de stad Oostende
Oostendse garnaalkroketten zijn de meest traditionele van de garnaalkroketten en dit dankzij de Oostendse kustvissers. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde “den trap”.
Belgische speculaas
Aangeboden door Zuger uit Schoonderbuken, Scherpenheuvel
Danny Tielens en Annemie Storms respecteren zo veel als mogelijk het recept uit 1950, een typische Belgische speculaas: krokant, dun en licht gekruid met kaneel.