Recycleren was eeuwenlang de standaard, nu moeten we het heruitvinden of in ere houden. Op dit schilderij uit de 17de eeuw, tentoongesteld in het kasteel van Muiden, staat de varkenskop in volle glorie, rondom zie je nog gekapte poten en pensen in verschillende formaten. De titel zegt alles:  ''t is al van 't Verken".

Traditionele vleeswaren zien er voor sommigen niet altijd even smakelijk uit, maar de liefhebbers weten beter!  Kipkap, kop, frut, kopvlees, ... dat is dagelijkse kost. Er was ook een tijd waarbij een varkenskop een feestelijke maaltijd was. Louis-Paul Boon getuigt in "Eten op z'n Vlaams": "ik at het trouwens nog op een feestmaal ten huize Herman Teirlinck. Nu moet je eens mijn kop proeven! zei hij. En alle genodigden, Stijn Streuvels, Marnix Gijsen, Karel Jonckheere, vonden dat hij zo'n smakelijke kop had."

We kregen recent de vraag naar verkooppunten van "poten en oren", volgens ons werd dit eerder door de huisvrouwen gemaakt dan door de slager. In het Boerinnenbond kookboek van 1963 vonden we enkele recepten die we jullie niet willen onthouden.

Meer weten over het schilderij, klik hier.

Recepten "poten & oren"

o
<
>