Twee nieuwe Streekproduct.be erkenningen passen binnen onze broodcultuur.
Een West-Vlaamse bakker, met een zoet broodje, en een Antwerpse slager, met verfijnde charcuterie, zetten eetbaar erfgoed en onze broodcultuur in de kijker.
De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en toetst de dossiers aan de 5 STREEKPRODUCT.be criteria (productieplaats en -wijze, ingrediënten, faam en traditie). Deze keer lagen er 2 hele mooie tradities op de plank.
Klaaskoeken of man-te-peerden uit Zuid-West-Vlaanderen
Aangeboden door bakkerij “De zaaier”
In zuidelijk West-Vlaanderen werden er rond Sint-Maarten en Sinterklaas, “klaaskoeken” gebakken. Het deeg lijkt op koekebrood, een luchtig gistdeeg verrijkt met boter en eieren. Ze zijn ook gekend onder de naam man-te-peerd of klaaspeerd, deze benaming verraadt hun meest voorkomende vorm: een sint op een paard.
Antwerpse kalfsrol met hersensaus
Aangeboden door Slagerij Gebroeders Vandenheuvel /Slagerij Jemi (vanaf 2024)
De Kempense broers Remy en Guido Vandenheuvel leerden van hun 14de de stiel in Wilrijk. Ze namen de slagerij Dobbels over in 1980 en verhuisden de zaak naar de overkant van de straat in 1986. Ze verliezen er de Antwerpse traditie van kalfsrol met hersensaus niet uit het oog. Vandaag wordt het recept doorgegeven aan Michiel en Jelle, die de slagerij in 2023 overgenomen hebben.