Laatste Sint-Antonius beulingen
Haast je naar Kapellen voor Sint-Antoniusbeuling, voor de laatste keer worden ze 3 weken verkocht.
Brief van Peter Van de Weyer
We laten jullie graag meelezen, Peter van de Weyer is reeds jaren een enthousiaste streekproducent met 4 erkende streekproducten. Spijtig genoeg stopt het bedrijf deze zomer. Reden te meer om jullie naar Kapellen te haasten!
Laatste Sint-Antoniusbeuling
Vanaf dinsdag 17 januari ’23 gaat de verkoop van onze Sint-Antoniusbeuling weer van start. Volgens de traditie zullen ze niet lang in de toonbank liggen!
Geschiedenis
Rond de jaren 1960 was er de opkomst van de supermarkten. Ieder wilde daarheen en de slagers zochten een manier om hun klanten terug te winnen. Daarom werd er in de provincie Antwerpen door de slagers gezamenlijk Sint-Antoniusbeuling aangeboden, dit vanaf 17 januari. Die dag is het feestdag van Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers.
Doorheen de jaren werd deze beuling steeds minder gemaakt, met uitzondering van enkele hardnekkige enkelingen. Eén van die hardnekkige enkelingen was Vleesambacht Van de Weyer, waar het ambacht nog steeds in zijn totaliteit beoefend wordt.
Streekproduct
Sint-Antoniusbeuling is ons vierde officieel streekproduct. Naast onze drie andere officiële streekproducten, "grijze frut", "Kempense gedroogde boerenenhesp" en "Kempense gerookte boerenhesp" die een gans jaar te koop zijn. Sint-Antoniusbeuling is echter maar een kleine periode beschikbaar. Vanaf 17 januari, een 3-tal weken, of tot einde voorraad.
Smaak
St-Antoniusbeuling is een oud, maar modern, lekker recept. De beuling heeft een andere kruiding en “zatte” rozijnen. Door toevoeging van “zatte” rozijnen verliest de Sint-Antoniusbeuling een deel van zijn zoetigheid. Als voorgerecht, hoofdgerecht of culinair hapje, met de Sint-Antoniusbeuling scoort u altijd.
Ook goed om weten is dat Vleesambacht Van de Weyer reeds 3 maal Belgisch kampioen is geweest in de rubriek beuling. Wat kwaliteit en smaakbalans betreft, is dit toch een zekerheid.
Wanneer?
Sint-Antoniusbeuling wordt slechts een periode van 3 weken per jaar gemaakt. Daarna is het opnieuw aftellen naar het volgende jaar. Als u wil proeven van dit culinair erfgoed kan u best half januari aanvinken in uw agenda.
Laatste maanden
2023 Is het jaar waar aan de 94 jarige traditie van vlees, vleeswaren en passie een einde komt. Juni 2023 wordt slager Vleesambacht Van de Weyer 65 jaar. Dan is het moment daar om het hakbijl terzijde te leggen, de messen op te bergen, de machines stil te leggen, het zouten te stoppen, de ijskasten te ledigen, de rookschouw te doven, de kookketels te koelen, de kruidenbussen te sluiten, de recepten opzij te schuiven.
Dit betekent echter dat er niet meer af te tellen valt naar volgend Sint-Antoniusbeuling periode. Een laatste maal een prachtig product. Er zullen zich nog “laatste malen” aanbieden, maar dit is toch een speciale laatste maal. We maken hem een laatste maal met passie, we bakken hem een laatste maal met goesting, we eten hem een laatste maal met smaak. Enkel de slager proeft er een wrange nasmaak aan.
Geniet dit jaar nog vooral van ons lekker, vierde erkende streekproduct.