Deze nieuwe erkenningen brengen het aantal traditionele streekproducten bij VLAM voor 2019 op 11. Ook voor 2020 ziet het Steunpunt nog heel wat lokaal gastronomisch erfgoed dat kans maakt op een erkenning.

11 erkenningen in 2019

Deze nieuwe erkenningen brengen het totaal aantal erkenningen in 2019 op 11. Het totale aantal Vlaamse producenten die al een erkenning kregen bedraagt 220. ‘En we zitten zeker nog niet aan het plafond’, stelt Jo Van Caenegem van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. ‘We kijken nieuwsgierig uit naar wat 2020 ons gaat brengen. Ons gamma kan zeker nog uitbreiden met lokaal gastronomisch erfgoed.’ 

Van Caenegem doet een warme oproep naar producenten en gemeentes om traditionele streekproducten niet verloren te laten gaan en een erkenning aan te vragen. Van Caenegem: ’Deze producten hebben een echte meerwaarde voor de eigen zaak en de lokale economie en ze zetten een gemeente mee op de gastronomische erfgoedkaart van Vlaanderen. Het loont dus zeker de moeite hier op in te zetten!’

Laatste erkenningen van 2019

West-Vlaamse splitwafels

Aangeboden door Chocolaterie Stijn uit Poperinge

 West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of “gesplet” om vervolgens gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten heb je gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 vooraleer het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt nog 2 soorten West-Vlaamse splitwafels: “witte spletters” met vanilleboterroom en “bruine spletters” met cassonadeboterroom.

>> Lees meer

 Antwerps specerijzout

Aangeboden door Evlier bvba uit Schoten

Dankzij de haven van Antwerpen kende Vlaanderen eeuwenlang een constante aanvoer van koloniale waren, denk aan suikerriet, koffie- of chocoladebonen maar ook aan kruiden. In combinatie met een grote Antwerpse slagerstraditie ontstonden in en rond Antwerpen tal van kleine gespecialiseerde kruidenfabriekjes.

Evlier bvba werd in Schoten opgericht in 1947. In 1958 brachten ze hun specerijzout voor slager en huisvrouw op de markt. Sindsdien is het beroemde kruidenflesje bij bijna elke slager te koop.

>> Lees meer