Biscuiterie Grillet
Het basisrecept bestaat beslist reeds voor het einde van de 19e eeuw. Het werd, en wordt nu nog, door bakkers gebruikt om een uniek West-Vlaams gebak te vervaardigen.
Uit de familiegeschiedenis en overlevering blijkt dat de receptuur van de lekkerkoek, oorspronkelijk eierkoek genaamd, afkomstig is uit de streek van Zillebeke waar (overgrootvader) Karel-Lodewijk Grillet rond 1890 als bakkersjongen het beroep aanleerde. Als zelfstandig bakker in Oostnieuwkerke bleef hij de koeken produceren.
Het familiebedrijf bakkerij Grillet groeide uit tot de bvba Biscuiterie Grillet, die zich volledig specialiseerde in deze puur West-Vlaamse specialiteit. Naast de traditionele ronde koeken produceren zij nu ook seizoengebonden varianten zoals klaaskoeken, kerstkoeken, Valentijnskoeken, paaskoeken en suikerkoeken
De West-Vlaamse lekkerkoeken zijn reeds sinds 2009 erkend als streekproduct (“Het beste van bij ons”), en dragen het huidige label “100% West-Vlaams” van de provincie West-Vlaanderen.