Het was lang wachten voor de West-Vlaamse veeboeren, maar uiteindelijk volgt de beloning. Op 4 november 2019 werd het "vlees van het rood ras van West-Vlaanderen" opgenomen in de lijst van de Europese beschermde producten.

De boeren, verenigd in het "Studie- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen (SDVR)", dienden een dossier in voor een BOB of  beschermde oorsprongsbenaming voor het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen. Voor een BOB moet je product heel sterk verbonden zijn met de streek waarvan ze de naam dragen. Dit is voor het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen niet moeilijk, want meer dan 95%van de runderen van het ras "Rood" bevinden zich in West-Vlaanderen. Echter niet enkel de oorsprong is van belang, in het dossier wordt ook gekeken naar de raszuiverheid, de voeding en de leeftijd van de dieren. 

Met dit dossier hopen de betrokken West-Vlaamse boeren de consument een traditioneel stukje West-Vlaams vlees te garanderen in samenwerking met de lokale slagers en horeca. De vraag is groter dan het aanbod, hopelijk geeft dit de West-Vlaamse boeren de mogelijkheid terug aan te knopen met een lokale traditie. Ze kunnen alvast uitpakken met een gastronomisch nicheproduct.

Meer weten over de Europese erkenningen? Lees hier.

o
<
>