Vlaams streeklabel voor vis en vlees uit alle windstreken
Drie maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Streekproducten binnen VLAM samen om de erkenningsaanvragen voor Vlaamse traditionele streekproducten te beoordelen.
Deze ronde levert vier erkenningen op uit evenveel Vlaamse provincies. Vlaams gerookt rundvlees van J. De la Court in Zandvliet, ingelegde paling uit de Kreken, Maaslandse boerenhesp en rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen.
Voor het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen liggen de ambities Europees. Het Studie- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen Werkgroep rood ras van de Vlaamse Rundveeteeltvereniging hoopt dit jaar nog een dossier in te kunnen dienen voor een Europese erkenning.
Hier alvast een korte toelichting bij de pas erkende Vlaamse traditionele streekproducten.
Vlaams gerookt rundvlees
Aangeboden als rundsgerookt
Gerookt rundvlees is een van de oudste charcuterieproducten in Vlaanderen. Wat ooit een manier was om op een economische wijze het minder malse vlees van oudere runderen te verwerken groeide uit tot een echte specialiteit van slagers en vleeswarenproducenten. Voor dit ‘rookvleesch’ worden specifieke stukken gebruikt, nl. de spier van het muisstuk, het muisstuk, de dikke bil en de vank. Wanneer de spier van het muisstuk, ook de Antwerpse filet genoemd, wordt gebruikt, spreekt men over Filet d’Anvers. Slager J.De la Court maakt werk van zijn Vlaams gerookt rundvlees. Hij verwerkt de Antwerpse filet samen met de platte bil van vrouwelijke Belgisch Witblauw runderen, deze spieren worden gepekeld en vervolgens gerookt met beukenhout. In tegenstelling tot sommige collega’s wordt het gerookt rundvlees vervolgens nog 2 weken gedroogd. Dit wordt ten zeerste geapprecieerd door de klanten die het drogere gerookt rundvlees verkiezen.
Meer info:
BVBA J.De La Court
De Keyserhoeve 63
2040 Zandvliet
03 568 61 18
wannesdlc@telenet.be
Ingelegde paling uit de Kreken
Aangeboden als ingelegde paling van Sint-Laureins
Het krekengebied was ooit bijzonder visrijk. Paling was dan ook vooral volksvoedsel. Als kind groeide je op met paling, de palingvangst en de authentieke palinghuizen. Omdat paling zo rijkelijk aanwezig was in de kreken ving men vaak teveel vis voor onmiddellijke consumptie. Inleggen was de enige manier om de vangst een tijdje te bewaren. Oorspronkelijk gebeurde dit in stenen potten in de kelder. Nadien kwamen de glazen bokalen en/of weckpotten. De gemeente Sint-Laureins wil graag uitpakken met dit stukje gastronomisch erfgoed en vroeg de horeca om hieraan mee te werken. Het traditionele recept werd opgezocht en overgenomen door de lokale koks. De verse paling wordt versneden in moten van 3 cm en gekookt, de bouillon wordt nadien gezeefd en gelatine, azijn en een schijfje citroen worden toegevoegd. In de Kreken en bij uitbreiding in het Meetjesland kan men vanaf nu opnieuw ingelegde paling aankopen.
Meer info
Restaurant Polderzicht, Sint-Jansstraat 138, 9982 Sint-Jan-in-Eremo, T 09 379 86 53, info@polderzicht.be
Taverne-restaurant Pandora, Molenstraat 39, 9988 Watervliet, T 09 379 09 04, taverne-restaurant@pandora.be
Taverne – restaurant In den Draaiput, Vlamingstraat 98, 9981 Sint-Laureins, T 09 379 02 23, in.den.draaiput@skynet.be
Maaslandse boerenhesp
Aangeboden als Eddy’s rauwe ham
Veel Vlaamse slagers specialiseerden zich in de productie van gezouten hespen, sommigen groeiden uit tot grote bedrijven, anderen produceerden en produceren enkel voor hun eigen winkel. Eddy Slootmaekers zet een traditie verder die vader Slootmaekers opstartte in de jaren 1960. Hij koopt hespen met heup en met been, echte boerenhespen, wrijft ze in met zout en laat de hespen vervolgens minstens 7 maanden drogen. De Maaslanders lusten hun “shinken” liefst in reepjes bij de boterham, 70% van de productie wordt dan ook in stukken van 1 of 2 kg verkocht.
Meer info:
Eddy Slootmaekers
Keelhofstraat 34
3620 Neerharen (Lanaken)
089 71 47 26
e.slootmaekers@telenet.be
Rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen
Het rood ras van West-Vlaanderen bestaat vermoedelijk reeds meer dan 500 jaar. Het centrum van de teelt lag in de driehoek Cassel-Watou-Hazebrouck. Na 1830 gingen de Fransen zich meer toeleggen op het rode melkvee, in West-Vlaanderen ging men op zoek naar meer vlees door kruisingen met het Engelse Durnhamras. Door de jaren heen werden de rode runderen steeds zwaarder en nam ook de bevleesdheid toe. Momenteel worden de rode runderen meestal gehouden op gemengde landbouwbedrijven waar zowel akkerbouwgewassen als groenten geteeld worden. Het gaat niet om specifieke melkveebedrijven maar de dieren worden zowel gehouden voor de melk- als vleesproductie.De stamboek werking heeft de erkenning aangevraagd voor haar leden en zal jaarlijks aangeven hoeveel dieren via hun werking in aanmerking komen voor de verkoop als vlees van het rood ras van West-Vlaanderen.Enkel het vlees van vrouwelijke dieren ouder dan 4 jaar opgenomen in het stamboek komt in aanmerking. Deze dieren krijgen minimum 6 maanden begrazing en hun een jaarlijks rantsoen bestaat uit minimum 80% grasproducten.Het vlees wordt in deze startfase verdeeld door Horeca Totaal uit Brugge.
Deelnemende fokkers:
- Bulckaert Joël Noorderring 14, 8908 Vlamertinge
- Bulcke Gery Westendelaan 195, 8434 Westende
- Kindt Daniel Kleine Zwevezelestraat 3, 8810 Lichtervelde
- Lezy Marc Meulebekesteenweg 63, 8720 Dentergem
- Pauwelijn Fr.- Desnouck M. Kleine Stadenstraat 122, 8830 Hooglede
- Remmery Jean-Pierre Puitstraat 4, 8890 Moorslede
- Scharlaken Carlos Pervijzestraat 73, 8600 Oostkerke (Diksmuide)
- Vanclooster Frank Meiboomstraat 19 a., 8830 Hooglede
- Vandecasteele Noël Clevenstraat 11, 8680 Koekelare
- Vandeputte Steven Artemeersstraat 4, 8700 Aarsele
- Vandoorne Filip Hertsbergeveldstraat 12, 8750 Wingene
- Vynckier Patrick Drevestraat 10, 8840 Staden
Meer info:
Studie-en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen (SDVR) van de Vlaamse Rundveeteelt Vereniging vzw (VRV)
Gabriël Deschuymer
09 363 92 11.
gabriel.deschuymer@crv4all.com
Een volledige lijst met streekproducten vind je hier.