Deschildre Streekproducten

Karel Deschildre (43) is zaakvoerder van Deschildre Streekproducten op het Maritiem Plein aan de vismijn in Oostende. Zijn vader Willy was jarenlang de drijvende kracht achter Slagerij Deschildre en tot op vandaag maakt hij nog charcuterie, die bijna exclusief wordt verkocht in de zaak van zijn zoon.

“Bij Deschildre Streekproducten vind je streekproducten uit heel Vlaanderen”, vertelt Karel. “Of hier nu een West-Vlaming of een tweedeverblijver binnenwandelt, iedereen herkent wel een vertrouwd product uit zijn streek. Doordat die herkenning er is, staan ze vanzelf open om nieuwe producten te ontdekken. Zelf zijn we natuurlijk heel trots op onze eigen boerenhesp, bloeling en nieuwkomers zoals onze charcuterie op basis van zeewier.

Het merendeel van onze klanten zijn particulieren. Zij zijn helemaal weg van ambachtelijke streekproducten. Jammer dat chefs niet vaker uitpakken met lokale producten, want er is duidelijk vraag naar. Helaas ben ik zelf geen geboren marketeer. Lokale producenten zoals wij zijn zo gepassioneerd door wat en hoe we ‘t maken, dat we vergeten onszelf te verkopen!” (lacht)

Le Bassin

Tom Vanhaecke (45), zaakvoerder en chef-kok van hotel-brasserie Le Bassin, ziet maar al te goed de meerwaarde van lokale producten in en biedt ze ook met trots aan in zijn zaak. Zo haalt hij heel wat vleesproducten bij Deschildre Streekproducten.

“Bij Le Bassin werken we uitsluitend met Noordzeevis. Logisch, want de zee is mijn tuin. We staan bekend om onze handgepelde garnalen, Noordzee bouillabaisse, … maar natuurlijk ook vleesgerechten zoals stoofvlees van West-Vlaams rood.

Ook voor vleesgerechten zoeken we naar lokale producenten zoals Deschildre Streekproducten bijvoorbeeld. We werken vooral met hun specialiteit, charcuterie. Op het ontbijtbuffet in het hotel serveren we standaard hun paté, gekookte ham, gerookte ham,... Ook in de brasserie hebben we een apero plankje met hun rilette, paté, filet d'anvers, witte pens, droge worst en bloedworst. Los daarvan krijgt iedereen die bij ons binnenstapt focaccia met zeezout van lokale bakkerij Sanders, samen met rillette van Deschildre.

Ik hou van zo’n samenwerkingen omdat het echte wisselwerkingen zijn. Als we samenkomen, kunnen we praten, proeven, zelfs suggesties geven. Zo bakt Sanders die focaccia speciaal voor ons. En laatst had Karel Deschildre bij mijn bestelling gratis ‘zwienemutsen’ (varkensmaag, red.) gestopt. Een oud beenhouwersrecept  waarvan hij zei: “Proef nekeer!”. Ik heb het opgebakken, een beetje fleur de sel erop gestrooid en als hapje geserveerd. Het was een groot succes, dus dat zal nu nog vaker op het tapasbordje terechtkomen.”

Catch of the day

Tom: “Momenteel heb ik een surf en turf gerecht met bloeling op de kaart staan in onze brasserie. Daarin combineer ik vis met vlees. De vissersboten liggen schuin over mijn restaurant, dus we werken qua vis met de catch of the day. De vis verandert continu: vandaag tongschar, morgen zeebaars of pladijs. Die vis maken we klaar met crème van pompoen erbij en gebakken girolles en akkerzwammen. Daar komt nog gebakken bloeling en een kalfsjus met Keyte bij, een biertje in Oostende gebrouwen. Echt een op en top najaarsgerecht. Zo’n gerecht verandert voortdurend en dat maakt het extra interessant voor ons.”

o
<
>