BE voor zijn traditionele speculaas. Het is daarmee de vijfde speculaasbakker met dit Vlaamse label. Spek, ooit basisvoedsel voor de Vlaamse bevolking, krijgt pas nu voor het eerst een Vlaamse erkenning als traditioneel streekproduct. Het bedrijf V.O.F. Janssens uit Mol is de fiere fabrikant ervan.
 Els Aerts en Jef Janssens houden de familietraditie met fierheid overeind en geloven rotsvast in de traditionele bereiding van hun product. Ze genieten in eigen streek beiden al grote faam met respectievelijk speculaas en vet spek. Met de Vlaamse erkenning van traditioneel streekproduct krijgt hun traditionele aanpak een officiële bevestiging.
Hieronder vindt u de gegevens van de twee bedrijven die de Vlaamse erkenning op zak staken en een korte toelichting bij hun product.

Belgische speculaas van Aerts Speculaas bvba
Warandestraat 6, 9250 Waasmunster (Sombeke)
052 46 18 53
www.aertsspeculaas.be  

Speculaas kent in de Lage Landen een zeer lange traditie als feestelijk gebak. Begin 20ste eeuw ontstonden, in navolging van de Engelse koekjesfabrikanten, de eerste Belgische kleinschalige koekjesbakkers. In de meeste gevallen bakkers die zich gingen specialiseren als beschuit- of speculaasbakker. Zo verging het ook de familie Aerts uit Sombeke, Waasmunster. Zij specialiseerden zich eerst als beschuitbakker en schakelden tussen de 2 wereldoorlogen over op speculaas.
De speculazen van Aerts hebben hun traditionele vorm en smaak behouden. Het zijn stevige speculazen, rechthoekig versierd met een bloempje en licht gekruid met kaneel. Rond sinterklaas bakken ze “sintspeculazen” gevormd in houten planken tot 85 cm groot.

Vlaams vet spek
V.O.F. Janssens
Pastorijstraat 1, 2400 Mol
014/810034
www.vofjanssens.be

In de Kempen lust men nog steeds graag spek en dan vooral vet spek. Jef Janssens en zoon bereiden hun spek zoals vroeger op basis van zware Belgische varkens die 120 à 130 kg wegen. Het vakkundig uitgebeende en kantgesneden spek wordt gemasseerd met een mengeling van grof zeezout en fijn zout en droogt vervolgens 8 dagen. Dan wordt het zout weggespoeld en worden de buiken opgehangen om opnieuw te drogen. Zo bekomen ze stevige stukken spek bestaand uit 60% mooi wit vet en 40% donkerrood vlees.
Dit spek was vroeger basisvoedsel in heel Vlaanderen maar vormt nu eerder een uitzondering. De nostalgische smaak verdient echter een plekje in de pure keuken.

De volledige lijst van traditionele Vlaamse streekproducten vindt u hier terug.
 

o
<
>