Restaurant Maste

Stefanie steekt van wal: “Maste staat bekend om Sam die z’n goesting doet! (lacht) Qua keuken wil dat zeggen: een Belgische basis met Scandinavische toetsen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld door bewust streekproducten in de schijnwerpers te plaatsen die anders vergeten zouden worden. Dat zou bijzonder jammer zijn, want ze maken deel uit van ons culinair erfgoed. Onze bierkaart bevat ook enkel Belgische bieren en is even groot als onze wijnkaart.”

Chef-kok Sam vult aan: “Bier is in België nog altijd het streekproduct bij uitstek. Het bruine Adriaen Brouwer-bier uit Oudenaarde is bijvoorbeeld is hét streekproduct van hier. Je ziet het niet vaak in restaurants, maar wij willen bier op hetzelfde niveau als wijn brengen. Adriaen Brouwer wordt gemaakt bij Brouwerij Roman. Mijn grootvader heeft er vroeger nog voor gewerkt, hij ging er mee op zoek naar bronwater uit de buurt. Dat maakt de samenwerking nog specialer.”

Gele bietjes met Belgisch bier

Sam: “We gebruiken bier ook graag in gerechten. Vaak zit het in stoverijen of zware sauzen, maar wij proberen moderne en lichte varianten van biergerechten te bedenken. Bijvoorbeeld een lichte meringue met bier, een bierkaramel, … Zo serveren we momenteel ook heerlijke gele bietjes, gemarineerd in Adriaen Brouwer-bier. Die bietjes krijgen daardoor een lichtzure smaak en wat meer textuur. De gele biet snijd ik in fijne schijfjes en serveren we met schapenkaas uit Brakel, Brebis de Brakel. Daar nog een overvloed aan kruiden bij en klaar!”

Brouwerij Roman

Dauphine, communicatie-experte bij familiebrouwerij Roman deelt die voorliefde voor lokale keuzes. “Net zoals restaurant Maste werken wij ook zoveel mogelijk met lokale partners. Al onze hoppen en mouten waarmee we werken komen uit België. Het water dat we gebruiken in limonades en om onze bieren te brouwen, komt uit onze eigen bron die op enkele kilometers van de brouwerij ligt.”

“Voor tastings en foodpairing events zoeken we ook telkens naar lokale partners zoals chef-koks, kaasmakers, chocolatiers, … Zij combineren, net zoals restaurant Maste, onze bieren op verrassende manieren waar we zelf niet aan denken. Bier is smaak, dus het kan gerechten naar een hoger niveau tillen. Wanneer mensen daarvan houden, is dat voor ons een mooie kans om onze bieren bekend te maken bij het breder publiek.”

o
<
>