Reeds in 1357 werd in de stad een ambacht van brouwers opgericht. Ooit telde de stad en omgeving tot 17 brouwerijen. Belangrijk hierbij  is o.a. de uitstekende kwaliteit van het Oudenaards water, rijk aan ijzer en calcium.

Het Oudenaards bruin onderscheidt zich van het Oudenaards oud bruin qua smaak, de traditionele zure smaak is volledig weggevallen. Na WOII verlieten de meeste Oudenaardse brouwers de traditionele brouwmethode, namelijk met gemende gisting, om over te stappen naar hoge gisting en/of lage gisting. Hun bieren bleven bruin maar de zure toets ontbreekt. De brouwerijen bleven en blijven wel deel uitmaken van het roemrijke bier verleden van Oudenaarde. De stad pakt graag uit met haar brouwtraditie en wil daarom deze bieren een extra duwtje geven.

Brouwerij  Roman is de oudste en grootste van de Oudenaardse brouwerijen. Al meer dan 4 eeuwen lang herbergt Mater de brouwersfamilie Roman. Met hun Adriaen Brouwer bieren zetten zij de traditie van het Oudenaardse bruin bier verder.

o
<
>

Adres

Hauwaart 105, 9700 Oudenaarde (Mater)

Routebeschrijving