De groep heeft gezellig wat zitten kletsen bij de borden soepvlees, maar is daardoor de tijd uit het oog verloren. De middag is intussen al ver gevorderd en er moet nog veel gekookt en geproefd worden.

Dat wordt dus samenwerken. Terwijl Anniek een kip en enkele stengels rabarber tevoorschijn haalt, ontfermen Kris en Rob zich over de barbecue. De kip die Anniek op haar snijplank legt, is een serieus ‘kloek’ exemplaar. “De Mechelse koekoek is een groot ras: de hennen wegen tot 3 kilogram. Maar niet alleen dat maakt hen speciaal. Op het einde van hun leven krijgen zij een mengeling van boekweit en melk voorgeschoteld, wat hun vlees mooi wit maakt en een fijne, zoete smaak geeft.” Die zoete smaak probeert Anniek te accentueren door een combinatie met speculaas en rabarber, ingekookt met kandijsuiker.

De rabarber heeft een bijzonder effect op haar. Ze kan haar enthousiasme nauwelijks de baas en staat bijna te springen achter haar fornuis. “Bij mij thuis is de rabarber nog niet groot genoeg. Ik zie de stengels groeien vanuit het keukenraam en tel de dagen af tot ik ze eindelijk kan oogsten. Ik droom er al van om rabarbermoes te maken, en -taart, en -crumble met appel en aardbei, en -ijs, en -sorbet…”. Zo gaat ze maar door. Tot de kip op de barbecue gaar is en iedereen zich naar de tafel begeeft.

Meer informatie: Recept:Mechelse koekoek met een speculaaskorstje, rabarber met kandijsuiker

o
<
>