Deze ronde levert twee erkenningen op. Eén voor Kempense zwarte pens met zijn variant “kwet” van VOF Janssens uit Mol en één voor natuurlijk mineraalwater Ordal van Ordal bvba uit Ranst.

Beide mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen. Deze nieuwe erkenningen brengen het aantal beschermde Antwerpse traditionele producten op 21 en het totaal voor Vlaanderen op 111.

Kempense zwarte pens met zijn variant “kwet”
Aangeboden door VOF Janssens

Jef Janssens gaat prat op zijn Kempense zwarte pensen. Vaders recept werd niet enkel in de eigen beenhouwerij gebruikt maar ook bij de thuisslacht  te velde in de Kempen. Nog steeds is het gebruik van vers bloed en penskruid of piment het belangrijkste. Dit kruid, beter bekend als “allspice”, ligt qua smaak tussen zwarte peper en kruidnagel, het geeft aan zwarte pensen een zeer verfijnde smaak. Als variant op de zwarte pensen wordt in de Molse beenhouwerij ook “kwet” bereid. Kwet bevat dezelfde ingrediënten als de Kempense zwarte pens, de pensenbrij wordt vervolgens echter apart gekookt en in schalen gegoten. “Kwet” is eigenlijk balkenbrij, maar net zoals voor bijna alle traditionele slachtbereidingen bestaan er heel wat regionale benamingen. Bijvoorbeeld in Beringen spreekt men van “pensding” of in Overpelt over “kroepoet”. 

Meer info:
V.O.F. Janssens
Pastorijstraat 1
2400 Mol
Tel 014 81 00 34
v.o.f.janssens@telenet.be


Kempens natuurlijk mineraalwater
Aangeboden als Natuurlijk mineraalwater Ordal door Ordal bvba

Vlaanderen is helemaal niet rijk aan bronnen met natuurlijk mineraalwater en in de provincie Antwerpen vinden we er slechts één. Het familie bedrijf Ordal produceert sinds de jaren 1920 siropen en limonades op basis van het lokale bronwater. De Ordal-bron van Ranst mag echter sinds 1988 de benaming van natuurlijk mineraalwater gebruiken. Natuurlijk mineraalwater onderscheidt zich door zijn natuurlijke samenstelling en een oorspronkelijke zuiverheid. De Ordal-bron bevindt zich ongeveer 48 meter onder de Kempense bodem. Verschillende fijne zandlagen vormen een zeer goede natuurlijke filter en zorgen voor een aangenaam zoet water, zacht gemineraliseerd, zoutarm, zonder nitraten en met een gezonde verhouding van calcium en magnesium. 


Meer info:
Ordal bvba
Kromstraat 68
2520 Ranst
Tel 03 485 51 11
frans.schelkens@ordal.be
www.ordal.be

 

o
<
>