Achter de schermen: Het sneeuwbaleffect
Op een idyllische plek in de Gentse haven bevindt zich een bloeiend bedrijfje.





Confiserie Larmuseau voorziet al decennialang Gent en omstreken van het fijnste snoepgoed. Met als paradepaardje de sneeuwballen: een seizoensproduct om duimen en vingers bij af te likken.
Een jonge gast met witte schort komt opendoen.
“Mag ik met de zaakvoerder spreken?”
“Spreekt u mee. “
Huh? Het bedrijf is net (enkele weken geleden) overgenomen door een ambitieuze jonge kerel, die zijn studies marketing combineert met het bereiden van sneeuwballen. Vreemd? Niet voor Tanguy Serraes. Sinds een maand stapt hij elke dag om 7h ’s morgens zijn eigen zaak binnen en laat hij zich alle finesses van het vak aanleren door oud-eigenaar Johnny Larmuseau. Van ingrediënten tot bereiding, van verpakking tot verkoop, Johnny toont hem alle knepen van het ambacht. Want een ambacht is het zeker. De sneeuwballen worden geproduceerd volgens een oud familierecept, ontwikkeld door de grootvader van Johnny. Eerst wordt de vulling gemaakt, vervolgens komt er een laagje chocolade rond, waarna de sneeuwballen in bloemsuiker worden gedompeld. Het procédé is prachtig om te zien, en vooral heerlijk om te ruiken.
De sneeuwballen bestaan dit jaar exact 100 jaar. De grootvader van Johnny presenteerde de eerste sneeuwballen op de WereldExpo in 1913. Als alternatief voor de veel duurdere chocoladetruffels vielen ze enorm in de smaak bij de bezoekers. Jaren later zijn ze vooral populair bij een ouder deel van de bevolking, en weinig gekend bij jongeren. Hoewel wie ze proeft, meteen verkocht is.
“Ik zie er toekomst in.”
De jonge Tanguy heeft plannen met de Gentse sneeuwballen. “In een kleiner formaat zijn ze perfect om te serveren als snoepje bij de koffie. Of misschien kan ik ze wel apart verpakken. Maar da’s toekomstmuziek. Eerst wil ik de bereiding helemaal onder de knie hebben. Met dank aan meneer Larmuseau.”