Slagerij Ceulemans-Dirix: al generaties lang vakmanschap
Slagerij Ceulemans-Dirix is een echte familiezaak in hartje Zemst. Al sinds 1948 worden hier recepten doorgegeven van generatie op generatie. We spraken met 'slagersvrouw' Heidi en schoonbroer André, die de dossiers indiende om de pensen en cervela’s te laten erkennen.



Over Slagerij Ceulemans-Dirix
- Slagerij in Zemst (Vlaams-Brabant) sinds 1948
- Erkende streekproducten: witte pensen, zwarte pensen en cervela
- Huidige zaakvoerders: Rudi Ceulemans en Heidi Dirix
Hoe is de slagerij ontstaan?
Heidi: “Nonkel Louis startte de slagerij op in de Hoogstraat in Zemst. Mijn vader, Julien Dirix, nam in 1958 het roer over. Hij leidde er mijn schoonbroer André, toen nog stagiair, op tot slager. André leerde er mijn zus kennen. Niet veel later trouwden ze en in 1991 namen ze de beenhouwerij over. André ging met veel trots met de familierecepten aan de slag. Toen André op pensioen ging, dreigde de zaak in vreemde handen te vallen. Dat konden we niet laten gebeuren. Mijn man, Rudi, schoolde zich om tot slager. In 2018 namen we de beenhouwerij over. Vandaag werken we met een team van vaste personeelsleden, studenten en flexijobbers. Ons succes vandaag is zeker ook aan hen te danken.”
De witte en zwarte pensen werden erkend in 2011. De cervela’s in 2013. Waarom kozen jullie ervoor om een dossier in te dienen?
André: “Op mijn vrije dag ging ik op café en kwam ik Erik Moens tegen. Hij opperde het idee om de pensen te laten erkennen als streekproduct. En zo geschiedde. Erik diende het dossier in en het werd goedgekeurd. Later volgde ook de erkenning van de Cervela. Waarom we precies voor deze producten kozen? Het zijn echte toppers die al generaties lang volgens hetzelfde recept worden klaargemaakt.”
Heidi: “We zijn heel fier op onze pensen en cervela’s. Ze worden gemaakt volgens het recept van mijn vader. Het is dus ook uit trots voor het werk van mijn vader dat we voor de erkenning gingen. Weet je dat onze klanten deze producten zelfs meenemen op vakantie? Dit om hun ‘streekproduct’ te laten proeven aan familie en vrienden of gewoon om zelf de smaak van ‘thuis’ te ervaren.”
Wat zijn de aspecten van het traditionele recept waar jullie belang aan hechten?
Heidi: “Onze pensen en cervela’s worden nog steeds gemaakt volgens het originele recept uit 1958. We werken met kwaliteitsvol vlees, dat proef je. We gebruiken enkel de edele stukken van het varken. Ook de andere ingrediënten zoals brood, eieren en kruiden moeten van goede kwaliteit zijn. Mijn zus en schoonbroer mochten de beenhouwerij enkel overnemen van mijn vader, op voorwaarde dat ze de originele recepten behielden. En dat hebben wij op onze beurt uiteraard ook gedaan.”
Zorgde de erkenning voor een grotere bekendheid van jouw producten?
André: “Na de erkenning is de verkoop van de pensen enorm gestegen. Klanten kwamen uit alle uithoeken van België om ze te proeven. Ze stonden soms al voordat de winkel open ging aan de deur klaar. Ook in het dorp werd er veel over gesproken. Kortom, het Streekproduct.be-label is een kwaliteitslabel dat zeker moet blijven bestaan. Het heeft onze producten veel bekendheid opgeleverd. Onlangs kwam ik in mijn archieven nog een interview tegen met een bekende Vlaming. Hij vernoemde ons product als de ‘beste ‘streekproduct’-pensen’ die er bestaan. Als je zo’n dingen leest, ben je echt fier op je stiel.”
Heb je toekomstplannen voor Slagerij Ceulemans-Dirix?
Heidi: “Zeker niet uitbreiden of vernieuwen. We houden alles graag zoals het is en hoe het vroeger was. We houden de traditie in ere. Onze missie blijft om onze klanten, en in het bijzonder de Zemstenaren, tevreden te houden.”