Seizoen Vlaams-Brabantse tafeldruif officieel geopend
Op 12 juli werden op het serrebedrijf van de familie Distelmans aan de Terhulpensesteenweg in Overijse de eerste tafeldruiven van het seizoen geproefd door een select gezelschap.
Ereburger Will Tura nam zelfs even de tijd om hoogstpersoonlijk de eerste 'grap' -want zo heet een tros eigenlijk- in een serre los te knippen. Bij eerdere edities waren zo Prins Laurent, Marc Sleen, Marlène de Wouters en Zjef Van Uytsel aan de beurt. Overijse is sinds vorig jaar Ambassadeur Vlaanderen Lekkerland en die titel voeren ze sindsdien hoog in het vaandel. Zelfs de komende Druivenfeesten zullen er zijn 'om duimen en vingers bij af te likken'. "De donkere en koudere dagen van het voorbije voorjaar hebben een tragere groei met zich meegebracht, maar de kwaliteit van de druif heeft door de nodige verwarming hierdoor zeker niet moeten inboeten. De voorbije zonnige week heeft extra geholpen voor de afrijping", zei Filip Luppens van Druiven Soniën, voorzitter van de Sterredruif. Op deze eerste knip waren verder delegaties uit Tervuren, Huldenberg en Hoeilaart present. De Europese erkenning voor de Vlaams-Brabantse tafeldruif heeft in de streek toch heel wat te weeg gebracht en via het onlangs opgerichte druivenplatform hoopt men dit mooie stukje immaterieel erfgoed te bewaren.
Druivenfeesten
Ieder jaar zet Overijse haar druif negen dagen lang in de bloemetjes met tal van concerten, een druivenstoet,... én de verkiezing van de Druivenkoningin. Zij promoot het hele jaar lang de geliefde druif. In 2012 werd Elise I verkozen.
Meer info over de Druivenfeesten zal tijdig te vinden zijn in de Lekkerste Agenda en op www.druivenfeesten.be.
Bron & foto's: Het Nieuwsblad, Vlaanderen Lekker Land