Limburgse vlaai vraagt het Europese BGA label aan.
Limburgse bakkers uit België en Nederland dienen een grensoverschrijdend Europees dossier in om de Limburgse vlaai te beschermen met een BGA of Beschermde Geografische Aanduiding.
Het oerrecept van de Limburgse vlaai
In 1878 beschreef Jacobus Craandijk in zijn “Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Deel 3.” (Kruseman & Tjeenk Willink, Haarlem) de feesten op de Limburgse hoeves als volgt: “Het eigenlijk oogstfeest heeft iets later plaats, op een' der volgende Zondagen. Dan is het gezin van de hoeve met de arbeiders en daglooners om den wèl voorzienen disch vereenigd; dan zijn ook de vrienden en buren genood. Dan is op de groote tafel het nieuwe wittebrood aangerigt en de koek van tarwemeel met vruchtenmoes, die een Limburgsche eigenaardigheid is en ‘v l a a i ’ wordt genoemd.”
Deze korte vermelding bevat heel wat informatie. Ze verwijst naar het oerrecept van de Limburgse vlaai: een gebak met als basis een tarwedeeg (koek) belegd met vruchten(moes). Er wordt de link gelegd naar feesten op de hoeves met als ultiem feestgebak een Limburgse eigenaardigheid “vlaai” genoemd.
En van vandaag
De Limburgse vlaai is een verse goudbruin gebakken ronde taart met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De Limburgse vlaai bestaat uit een bodem, vulling en eventueel een toplaag:
- de bodem is een gistdeeg en heeft een dikte van max. 1 cm. na het bakken;
- de bodem wordt gevuld met fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei vulling of een combinatie hiervan;
- de vlaai kan voor het bakken afgewerkt worden met een deksel, latjes of kruimels en suiker.
De Limburgse vlaai wordt steeds gebakken met vulling en toplaag, dit betekent geen slagroom op een Limburgse vlaai!
Een Beschermde Geografische Aanduiding in 2023?
Met deze aanvraag willen de Limburgse bakkers uit Vlaanderen en Nederland de consument een kwaliteitsvolle Limburgse vlaai garanderen gemaakt volgens de traditie.
De aanvraag wordt ondersteund door een dossier waarin de Limburgse bakkers samen met VLAM en het departement landbouw, de ingrediënten, de werkwijze en de link met de streek beschrijven.
Het dossier werd op 17 november 2022 bij Europa ingediend, Europa controleert het dossier, na eventuele bijkomende vragen, wordt de aanvraag bekendgemaakt in het Europees Publicatieblad. Indien er geen reacties komen vanuit andere lidstaten kan de BGA toegekend worden.
Dan vervoegt de Limburgse vlaai die andere Europees erkende Vlaamse baktradities: de Geraardsbergse mattentaart en het Lierse vlaaike.
Dagverse Limburgse vlaaien in Bocholt bij Bakkerij Knapen






