Waarom haring eten op aswoensdag?

Op het schilderij van Bruegel "De strijd tussen carnaval en de vasten" zie je een gevecht tussen de rijke carnaval keuken met kippetjes, hespen en zelfs wafels, en de magere vasten keuken met vis en brood. Je herkent op het schilderij 2 soorten vis: haring en zalm. Beiden waren toen zowat de goedkoopste vis voorhanden. De zalm is uit onze wateren verdwenen, de vastenvis bij uitstek werd dus de haring. Maar niet getreurd, want de haring heeft heel wat culinaire mogelijkheden en is ook nog eens een van de gezondste en meest duurzame vissen. Louis-Paul Boon fan!

Louis-Paul Boon beschreef het zo in zijn "Eten op zijn Vlaams".

Over haring braden

Over haring en het braden deszelfs had ik het reeds vroeger, maar dan als avondmaal. Toch was dit vroeger in de volksbuurten een feestmaal. Meestal nam men hiervoor de iets minder gezouten en gerookte haring, die de naam van lammeke-zoet droeg.

Gebraden op de pan, gebraden aan het spit, en vooral gebraden in de oven of zelfs op in het vuur van de kachel - maar dan in een dik bruin papier gewikkeld en dit wat nat gemaakt - voor wie nu een open haard bezit: met behulp van een tang in de vlammen houden.

Brengt dit gastronomen met een BBQ of een "groen ei" niet op ideeën? 't Mag ook, zoals vroeger, een emmer met houtskool zijn. De Vlaamse witte haring, enkel licht gezouten, of zoete haring, gezouten en licht gerookt zijn er ideaal voor. Op te dienen met een slaatje van grondwitloof en veldsla en een pellepatat met goeie hoeveboter. Dat laatste behoort dan weer niet tot de vasten.

Grootmoeders recept met haring en witte saus

Kijk ook naar het filmpje

o
<
>