Fingerfood: Gefrituurde West-Vlaamse gerookte sprot
Fingerfood.
Dat zijn van die hapjes die nooit van de keuken tot op tafel geraken, omdat kok noch gasten er lang kunnen afblijven. Van die hapjes ook die je niet netjes van een bord kan eten, maar met je gasten deelt uit een grote kom. Zo vergaat het althans de gefrituurde sprot met tartaar van geitenkaas op die zonnige 1ste mei, ergens in een wilde tuin rond Brussel.
Terwijl foodblogger Anke Van Espen (foodbeforebrains.com) gerookte sprot in een hete pan met olie smijt, verzamelen haar gasten rond het mobiele gasfornuis. Vol spanning, want niemand kan zich de smaak van de visjes voor de geest halen. “Weinig mensen kennen sprot. Of ze kennen het wel, maar weten niet hoe het klaar te maken. Nochtans werd het vroeger vaak geserveerd. Het was een populaire ‘poor man ’s dish’. Het smaakt een beetje zoals sardientjes of haring, en is erg lekker op een krokant toastje met guacamole of geitenkaas en een fris slaatje met verse kruiden”, legt Anke uit. Ze combineert het vandaag zelf met een tartaar van geitenkaas en zurkel. Zurkel, nog zoiets dat de gasten nieuwsgierig maakt. De gewassen blaadjes worden doorgegeven – “want proeven is een belangrijk onderdeel van het kookproces” – en vallen bijzonder in de smaak bij één van Anke ’s vriendinnen. Nog voor de sprot uit de frituurpan wordt gehaald, verbant zij zichzelf naar de andere kant van het fornuis. “Anders blijft er niets van de zurkel over om te serveren bij de vis (lacht).” De visjes is echter eenzelfde lot beschoren. Zodra ze uit de pan met olie zijn, staat iedereen rond het fornuis te dringen. Dus wordt het bord gewoon doorgegeven, en geraakt de sprot nooit op de mooi gedekte tafel. Maar zo hoort dat, bij finderfood.
Meer informatie: Recept: Gefrituurde West-Vlaamse gerookte sprot met geitenkaas tartaar