Dankzij de uitreiking van het erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE wordt deze rijkdom zichtbaarder.

 

Aan de basis van het label ligt een ijzersterke definitie van het begrip ‘traditioneel streekproduct’. Ze is de basis voor de werking van de Beoordelingscommissie en de Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM. Beide groepen buigen zich drie maal per jaar over de ingediende dossiers en bepalen of een individuele producent het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE mag voeren op zijn product en in zijn communicatie.

 

Het pallet aan erkende Vlaamse streekproducten is ondertussen bijzonder breed en rijk geschakeerd: bier, sterke drank, wijn, vlees, zuivel, fruit, groenten, bakkerijproducten,…. Noem iets lekkers en we hebben er wellicht een Vlaamse traditie in en bijgevolg een erkend Vlaams streekproduct. In sommige sectoren is het aantal erkenningen uitgebreider dan in andere: zo steekt het groot aantal erkenningen voor vlees en vleeswaren wat af tegen het beperkte aantal erkenningen voor bv. groenten, fruit en bakkerijproducten. Hier liggen zeker nog kansen voor erkenningen.

 

De erkende producten zijn afkomstig van heel diverse bedrijven en variëren in schaalgrootte en in lengte van traditie. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze voldoen aan de volgende vijf criteria voor Vlaams traditioneel streekproduct:

 

  1. Zij worden bereid met streekeigen grondstoffen.  
  2. De producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
  3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie.
  4. Ze worden bereid in hun streek van oorsprong.
  5. De producten kennen een traditie, d.w.z. ze genieten een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit van minimaal 25 jaar. 

 

De sympathie en de belangstelling van de Vlaming voor streekproducten is groot. Bovendien kunnen deze producten op heel wat mediabelangstelling rekenen, wat hun bekendheid nog versterkt. Het Steunpunt Streekproducten is verheugd over het feit dat zovelen de Vlaamse traditionele producten een warm hart toedragen.

 

Het Steunpunt zal zich dan ook blijven inzetten om nieuwe erkenningsaanvragen te onderzoeken en de korf van erkende producten uit te breiden. De consument kan binnenkort het gamma ontdekken in een tv-spot en op een opgefriste www.streekproduct.be.

 

o
<
>