Ingrediënten

Voor 2 personen

Mechelse Koekoek:

  • 1 Mechelse Koekoek, in 8 of 10 stukken gesneden
  • 1 onbespoten citroen, in plakjes van 2 mm gesneden
  • 8 à 10 verse laurierblaadjes
  • 1 eetlepel olie
  • peper en zout
  •  

Risotto:

  • Klontje hoeveboter
  • 200 g risottorijst
  • 5 stronken Brabants grondwitloof, in fijne reepjes gesneden
  • 100 ml Oude Geuze
  • 150 g Postelse harde abdijkaas, in kleine blokjes gesneden
  • peper en zout

Bereiding

Mechelse Koekoek:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Maak het vel van elk stuk koekoek los met je vingers en stop tussen het vel en het vlees een plakje citroen en een laurierblaadje.
Kruid met peper en zout en leg ze in een ovenvaste schaal. Bak de koekoek gaar gedurende  25 à 30 minuten. Als je een groter exemplaar hebt gekocht moet het vlees uiteraard iets langer bakken.

Risotto:
Verwarm de bouillon in een pan tot net onder het kookpunt.
Smelt ondertussen de boter in een brede pan met zware bodem.
Roer er de ajuin  en het witloof door en kruid met peper en zout.
Laat gedurende 5 minuten over een zacht vuur garen en roer er dan de rijst door. Draai het vuur iets hoger, roer tot de rijst glazig wordt en blus dan met het bier.
Giet een pollepel hete  bouillon bij de rijst en roer tot de rijst deze volledig heeft geabsorbeerd. Herhaal met de rest van de bouillon tot de rijst smeuïg is maar nog wel al dente.
Voeg er de blokjes Postel kaas en de citroenschil aan toe en roer tot de kaas net gesmolten is. Roer er de basilicum door en breng op smaak met peper en zout.
Serveer onmiddellijk met de Mechelse Koekoek.

o
<
>