Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de boekweitkoek:

  • 300 g Limburgs boekweitmeel
  • 100 g patisseriebloem
  • 6 dl Vlaamse hoevekarnemelk
  • 2 dl Ops-Ale
  • 1 potje Limburgse stroop
  • klontje boter
  • snuifje zout
  • 4 eieren
  • 10-tal sneetjes spek
  •  

Voor de speculaas smoothie:

  • 1 banaan (diepgevroren)
  • 50 g Belgische Speculaas
  • 30 g havermout
  • 250 ml amandelmelk
  • snuifje kaneel
  •  

Bereidingswijze

Doe het boekweitmeel, de bloem, melk, bier, zout en eieren in een mengkom. Meng dit alles met behulp van een staafmixer tot een glad beslag.
Ontdoe de sneetjes spek van zwoerd en kraakbeen.
Verhit een koekenpan en smelt er een weinig boter in. Bak de sneetjes spek goudbruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Bewaar het braadvet in een potje.
Reinig de koekenpan, zet ze op een matig vuur en doe er een beetje van het braadvet in. Schenk één portie beslag (3 mini-pollepels) in de hete pan. Leg een stukje spek in het midden van de pan, laat 1 à 2 minuten bakken aan weerzijden. Warm de Limburgse stroop in een pannetje of in de microgolfoven. Dien op met wat extra stukjes spek en werk af met wat warme stroop.

Snijd de banaan in stukken en doe ze samen met de speculaas, havermout, amandelmelk en kaneel in een blender. Mix alles goed door tot een gladde smoothie. Verdeel over een aantal kleine glaasjes en laat het smaken.

o
<
>

Streekproducten in dit recept