Ingredi├źnten

Soep:

  • 25 gr boter
  • 200 gr ajuin, fijn gesneden
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 900 gr Brabants grondwitloof, fijn gesneden
  • 1 liter water of groentebouillon
  • Peper en zout

Kropsla en sprot:

  • 1 grote krop sla
  • 3 gerookte sprotfilets
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • Zonnebloemolie
  • 100 ml water
  •  

Bereidingswijze

SoepSmelt de boter en voeg er de ajuin en look bij. Kruid met zout en peper en laat zachtjes garen. Doe er het witloof bij en laat een paar minuten stoven. Giet er het water of de bouillon bij en laat sudderen tot het witloof gaar is. Pureer in een blender op de hoogste stand tot een glad geheel en kruid met peper en zout.

Kropsla en sprot
Maak een klein ijsbad en breng een pan met 2 liter water aan de kook. Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Verwijder dan alle grote bladeren tot enkel het hart van de sla overblijft. Was de bladeren. Blancheer ze in het kokende water gedurende 15 seconden en koel ze dan onmiddellijk af in het ijsbad. Laat stevig uitlekken en doe de sla met de sprotfilets, citroensap, olie en water in een blender. Laat de blender op de hoogste stand draaien gedurende 2 minuten tot een zeer gladde en egaal groen saus. Breng op smaak met peper en zout. Chiffoneer het hart van de sla.

Afwerking
Serveer de soep samen met de kropsla en sprotdressing en werk af met de fijngesneden sla.

o
<
>