In en rond arbeiderswijken deden paardenbeenhouwers gouden zaken. Het vlees kwam van oude versleten paarden van boerderijen, de Antwerpse haven en steenkoolmijnen aangevuld met importvlees uit de Verenigde Staten. Ook in Lokeren, dat rond de eeuwwisseling veel armoede en werkloosheid kende, groeiden enkele beenhouwerijen uit tot kleine paardenvleesverwerkers. Zij bereidden onder meer gedroogde en verse paardenworsten, Boulogne en gerookt paardenvlees.

Verse paardenworsten zijn gewoon gebakken zeer droog, daarom bleken zij geen succes bij de paardenbeenhouwers. In Lokeren zocht men naar een aangepast recept en zo ontstonden de Lokerse paardenworsten, op basis van verse paardenworsten en tomatensaus, die vooral op vrijdag bij de lokale beenhouwer werden aangekocht. Verschillende lokale slagers bereiden de paardenworsten volgens eigen recept: met of zonder champignons, met meer of minder groenten, enz.

Bij volgende slagers kan je de Lokerse paardenworsten kopen:

  • Van de Walle Franky: Oudebruglaan 73, Lokeren
  • De Boever Stijn: Heirbrug 253, Lokeren
  • De Guchtenaere Tony : Oudeheerweg 35a, Lokeren
  • Vleeshal De Nul Frank: Zelestraat 56, Lokeren
  • Vehent Dirk: Bergendriesstraat 17, Lokeren
  • Meert Luc: Sterrestraat 240, Lokeren
  • Van Poucke Pieter: Hemelseschoot 19, Lokeren
  • De Wandelaar: Daknamdorp 99  9160 Lokeren
  • Rouges Peter: Lammeken 23, Lokeren
  • Van De Winckel Kurt: Heiendestraat 12, Lokeren
o
<
>

Adres

Voermanstraat 22, 9160 Lokeren

Routebeschrijving