Gebroeders Bleus
Het inkoken van fruitsap, vroeger huisarbeid op de boerderij, leidde na 1880, bij de introductie van de ‘stoommachines voor den kook’, tot echte stroopfabriekjes.
Ondertussen zijn deze bijna allemaal verdwenen. Gelukkig bleven enkelingen zoals Walter Bleus in Vrolingen, de echte ambachtelijke stroopbereiding trouw. De stroopstokerij van de familie Blues werd opgestart in 1843 waarna de stiel van het ambachtelijk stroop stoken tot op de dag van vandaag wordt doorgegeven van vader op zoon.
Meest traditioneel is de gemengde stroop van appels en peren. Vaak werd en wordt deze gezoet met suikerbietenstroop. Hiervoor worden suikerbieten gebruikt van het kleine type die speciaal, zoals vroeger, worden ingezaaid voor de stroopstokers.
In hun nieuwe Stroopfabriek te Wellen worden drie verschillende traditionele Limburgse stropen geproduceerd nl. de appelstroop (60% appelen en 40% peren), de perenstroop (40% appelen en 60% peren) en de gemengde stroop (60% appelen, 20% peren en 20% suikerbieten).