In het Leuvense wordt vooral zachte mosterd gewaardeerd. Onder de merknaam De Ster produceerde de familie Vanderwegen al sinds 1924 mosterd, recent werd de mosterdmakerij overgenomen door de familie Eraly.

De spil van het bedrijf is nog steeds de mosterdmolen die grootvader Eugène Vanderwegen in 1924 van een Leuvense mosterdmaker kocht. In deze molen worden de geweekte mosterdzaadjes fijngemalen tussen molenstenen, een procedé waarschijnlijk uniek in Europa. Voor de mosterd wordt een mengsel van een vijftal verschillende zaden gebruikt, voor de zachte mosterd voornamelijk met gele mosterdzaden (Brassica alba) met een klein percentage donkerbruine zaden (Brassica juncea). De zaadjes worden eerst verbrijzeld in een hamermolen. De droge massa weekt vervolgens gedurende een tiental uur in kuipen in een mengsel van onder meer azijn en zout. Deze brij wordt tot slot fijngemalen tussen de molenstenen. Het resultaat is een zeer smeuïge mosterd met een zachte smaak.

Na meer dan 80 jaar enkel zachte mosterd geproduceerd te hebben grijpt mosterdmaker De Ster recent terug naar het oudste basisrecept. Dit basisrecept was al in 1924 in gebruik voor de productie van een straffe mosterd.

o
<
>

Adres

Geestbeekweg 3, 3210 Lubbeek

Routebeschrijving