Op de gevel van brouwerij Contreras op het hoogste punt van Gavere staat ‘1818’. Dat jaartal verwijst naar het ontstaan van de boerderij op die plek. Maar ongewoon was de combinatie landbouwer-brouwer in die tijd niet. Wanneer er effectief is gestart met brouwen, is niet duidelijk. Vast staat dat er rond 1870 een brouwerij was gevestigd.

In de tweede helft van de 19de eeuw werd het bedrijf geleid door Valère Latte. Die was niet alleen landbouwer en brouwer, maar ook gemeentesecretaris van Gavere. Later wisselde de brouwerij van eigenaars, tot in 1920 René Contreras ze kocht en zijn neef Marcel aantrok voor de uitbating. Die bouwde de brouwerij uit tot een voor zijn tijd heel modern bedrijf. De installatie zou tot enkele jaren geleden in gebruik blijven. Hij liet ook twee nieuwe waterputten boren, waarvan één in bronnendorp Dikkelvenne. Het water werd naar een vergaarbak boven de brouwzaal gepompt door een tredmolen, aangedreven door een hond! Het trouwe beestje mocht nadien wel vrij op het erf rondlopen, maar deed dus ook zijn duit in het zakje. Gavere telde destijds zeer veel cafés en Marcel gaf op zijn ronde telkens een tournée générale. Als teken voor de klanten plaatsten de herbergiers een bezem aan hun voordeur.

In 1925 bracht Marcel de Special op de markt, een bier van hoge gisting in de brouwstijl van de Belge. Omdat die werd verkocht in houten vaten, vroegen de klanten steevast naar ‘een tonneke’, wat ertoe leidde dat de Special ook officieel naar zijn koosnaampje Tonneke werd herdoopt. Het bier werd aanvankelijk zonder koolzuurgas afgevuld en kreeg pas een schuimkraag in 1959. Nu bedraagt Het Tonneke nog slechts 15 procent van de productie van brouwerij Contreras, die nog steeds in handen is van de familie, met Ann Contreras en Frederik De Vrieze aan het roer.

o
<
>

Adres

Molenstraat 110, 9890 Gavere

Routebeschrijving