Start Grondwitloofseizoen 2022-2023
Het is weer zover, samen met de herfstkleuren kunnen we genieten van traditioneel grondwitloof. De officiële opening vindt plaats in Hoegaarden waar akkerbouwbedrijf De Koperen Ketel de grondwitloofteelt terug opgenomen heeft.
Op zondag 9 oktober ben je welkom in Hoegaarden tussen 10u en 13u.
op het bedrijf van de familie Flawinne-Smits Altenaken 84 in Hoegaarden.
Grondwitloof uit Hoegaarden
Op slechts een steenworp van de taalgrens ligt akkerbouwbedrijf De Koperen Ketel in Hoegaarden, waar Yves Flawinne en echtgenote Veronique Smits hun tweede seizoen grondwitloof gestart zijn. Als we elkaar spreken, komt Yves net vanonder zijn tunnel vandaan waar hij de eerste partij witloofwortels van dit seizoen aan het intafelen is. Over drie à vier weken kunnen de eerste kroppen worden uitgehaald.
Brussels grondwitloof als diversifcatie op een akkerbouwbedrijf
Yves zaaide 75 are grondwitloof in, verdeeld over vroege, halfvroege en late rassen, zodat hij van oktober tot eind maart grondwitloof kan aanbieden. Het witloofzaad betrekt hij bij een Brusselse grondwitloofteler. Hoegaarden ligt immers buiten het centrum van de witloofteelt en Yves is een nieuwkomer op het terrein. Na een eerste succesvol jaar in 2021 is hij vol enthousiasme aan zijn tweede seizoen begonnen. Hij startte niet volledig van nul. Zijn schoonfamilie is helemaal thuis in de teelt en Yves en Veronique volgden ook een cursus grondwitloofteelt bij het proefbedrijf in Herent. Yves: ”We zijn nog beginners en kennelijk kan je hierover blijven bijleren. Dat zeggen althans grondwitlooftelers me die al decennia in het vak zitten. Dat belooft!” Yves heeft na één seizoen ervaren dat het een erg arbeidsintensieve teelt is, waarbij hij goed dient te puzzelen om de combinatie te maken met de andere werkzaamheden op zijn akkerbouwbedrijf. Yves: “Het vraagt veel werk maar het is wel een mooi product om mee te werken. Onze drijfveer om er in te stappen is de diversificatie van onze thuisverkoop, die goed loopt.”
Goed voor de thuisverkoop
Yves en Veronique verkopen aardappelen en grondwitloof in een automaat. Op vaste momenten kan je die komen afhalen; ze bieden trouwens ook nog pompoenen en tomaten van eigen kweek aan en fruit en fruitsap van een collega-landbouwer in de buurt. Veronique: ”Vooral het iets ouder cliënteel houdt van persoonlijk contact en springt binnen op de welomlijnde afhaalmomenten.” Of de klanten nog kookinspiratie nodig hebben? “Niet per se”, vertelt Veronique. “We verspreiden de flyer die de vzw Brussels grondwitloof ons ter beschikking stelt. Ik vind het vooral fijn dat onze klanten hun kookprestaties delen via sociale media. Daarnaast is het aangenaam te horen dat men ons product apprecieert.” De klanten zijn zeer divers en komen zowel uit Vlaanderen als Wallonië. Over de taalgrens in Wallonië is er geen grondwitloof beschikbaar in de korte keten; ze telen er wel witloofwortels. Voor de dichtstbijzijnde grondwitloofteler moest de grondwitloofliefhebber vroeger naar Bierbeek.
Heel wat handenarbeid
Even terug naar de teelt zelf. Welke invloed heeft de extreem droge zomer gehad ? Yves schat dat die invloed gering geweest is. Witloofwortels gaan diep in de grond en hebben minder snel last van watertekort. Langs de andere kant kan de zware leemgrond in Hoegaarden wel voor een sterke korstvorming zorgen, wat de opkomst kan bemoeilijken. Yves: “ We hebben ons witloof in één keer ingezaaid en gelukkig was het resultaat goed.”
Voor het verkoopsklaar maken van het witloof is heel wat handenarbeid nodig. Daarvoor kan Yves beroep doen op echtgenote Veronique en haar ouders, die vroeger zelf grondwitloof geteeld hebben. In de herfst en de winter wordt het bijgevolg erg druk bij Yves en Veronique. Aan klanten is er zeker geen gebrek. Veronique: ”Bij wat kouder weer is de belangstelling voor grondwitloof erg groot en vorig seizoen geraakte al ons grondwitloof zeer vlot verkocht.” Ze is er dan ook gerust in dat ze opnieuw voor een mooi seizoen staan.

