Splitwafels en boullie met mosterdsaus erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.
Het pallet Vlaamse traditionele streekproducten is uitgebreid met twee lekkernijen: splitwafels uit West-Vlaanderen en boullie met mosterdsaus uit het Waasland.
De sectorgroep Streekproducten van VLAM keurde hun erkenningsaanvragen goed zodat de producenten het label STREEKPRODUCT.BE mogen gebruiken in hun verkoop en communicatie.
VLAM wil de bekendheid van dit Vlaamse label nog verhogen met een tv-spot. De spot zal vanaf 28 mei worden uitgezonden op de VRT-zenders.
Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Voor de voorjaarsronde van 2014 levert dit twee nieuwe erkenningen op.
Splitwafels uit West-Vlaanderen
Aangeboden door versbakkerij Jannick en Els uit Oostende
Splitwafels, spletwafels of spletters zijn wafels gevuld met echte boterroom. Reeds in onze oudste kookboeken vind je wafels “om te spauwen” of te splitten, maar in die tijd werden de wafels warm gegeten overgoten met wat gesmolten boter.
Splitwafels hebben een ovale vorm en worden met gist bereid. De gist zorgt ervoor dat de wafels opblazen bij het bakken en maakt dat de wafels ook makkelijk doormidden te snijden zijn. Ze zijn heel wat zachter dan hun streekgenoten, de lukken, die zonder gist gemaakt worden.
De traditionele vulling van splitwafels bestaat uit verse boter gemengd met kristal- of kandijsuiker, eventueel op smaak gebracht met rum of kaneel. Versbakker Jannick uit Oostende werkt volgens het overgeleverde recept van zijn oude leermeester. Het grondgebied van de splitwafeltraditie behelst West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen.
Contactinfo:
Versbakkerij Jannick en Els
Nieuwpoortsesteenweg 47
8400 Oostende
059/702917
Boullie met mosterdsaus uit het Waasland
Kleurslager Placide uit Beveren-Waas
Soepvlees met mosterd is in heel Vlaanderen en ver daarbuiten dagelijkse kost, tenminste voor diegenen die nog verse bouillon maken. In het Waasland en in de provincie Antwerpen werd deze combinatie door de lokale slagers omgezet naar een pittig broodbeleg. In Antwerpen wordt het vlees verfijnd en spreekt men over “boulliesla”. In het Waasland worden soeprollen, ontbeende en opgerolde runderborsten, gekookt en in plakken gesneden. Deze plakken worden door lokale slagers verkocht samen met mosterdvinaigrette en veel fijngesneden ajuin overgoten met azijn. In Beveren-Waas bij Keurslager Placide gaan er zo dagelijks 4 tot 5 soeprollen de deur uit.
Contactinfo:
Keurslager Placide
Vrasenestraat 56
9120 Beveren-Waas
03/7757113
www.keurslager.be/placide
De volledige lijst met erkende streekproducten vindt u hier