Afgelopen zondag tijdens de Open Bedrijvendag werden de heerlijke stronken wit goud in primeur voorgesteld. Koop ze vanaf nu in de winkel of rechtstreeks bij de witloofteler. 

Te gevoelig voor machines

Wist je dat elk stuk grondwitloof met de grootste zorg proper gemaakt wordt door mensenhanden? Witloof is een tere groente. De brute kracht van machines zou alles stuk maken. Daarom wordt witloof al generaties lang op de traditionele manier gekuist en gesorteerd.

Heel veel per uur

Vroeger kuisten familie, vrienden en buren van de teler het grondwitloof in de keuken. En vandaag … is dat nog altijd zo. Maar liefst 20 tot 25 kg witloof kuist een stel ervaren handen per uur. Dat is veel. Heel veel zelfs. Vandaag gebeurt het kuisen echter niet meer in de keuken, maar in een professioneel witloofkot.

Witloof en de Vlaamse koterijen

Onze koterijen zijn uniek en grondwitloof heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling ervan. Toen witloof aan belang begon te winnen verhuisde men om het witloof te kuisen van de keuken naar een speciaal gebouwd kot achter het huis.

Wanneer nadien de keuken verbouwd werd gebeurde het meer dan eens dat een splinternieuwe bijkeuken het kot inpalmde. Dan moest er natuurlijk een nieuw witloofkot aangebouwd worden. Dat nieuwe kot werd soms nog eens ingenomen door een uitbereiding van het huis, met een bijkomend kot tot gevolg. En zo kreeg het Vlaamse achterland zijn typische uitzicht met koterijen.

Wat is toch dat legendarische bootloof?

Wist je dat emigrerende Belgen de export van grondwitloof naar de V.S. op gang trokken? Rond het begin van de 20ste eeuw startten veel Belgen een nieuw leven in Amerika. Om zich te onderscheiden van de concurrentie bood de rederij Red Starline onderweg op haar oceaanschepen Belgische kost aan. En wat is er Belgischer dan witloof?

Een schip was ongeveer een week onderweg, maar ook voor de terugweg moest er genoeg witloof mee. Houdbaarheid was dus cruciaal. Enkel het jonge witloof met een uitmuntende kwaliteit bleek tegen de taak opgewassen.

In het witloofkot werden vervolgens niet alleen de onregelmatige stukken van de topstukken gescheiden. Er ontstond ook een aparte categorie met de allerbeste stukken, topkwaliteit die geschikt was voor de boottocht. En het bootloof was geboren.

Verkooppunten:            >Brussels grondwitloof
                                         >Brabants grondwitloof
                                         >grondwitloof uit de Denderstreek

o
<
>