De Beoordelingscommssie Vlaamse Streekproducten, die drie maal per jaar de erkenningsaanvragen doorneemt, oordeelde tijdens de afgelopen bijeenkomst dat vier aanvragen alle vijf de voorwaarden voor erkenning met brio doorstaan hebben. Het natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen, Kempense koffie, Moese patat en Belgische Elixir mogen daarom voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen.

Het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE wordt niet licht uitgereikt. De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten bestudeert elke erkenningsdossier minutieus en streng. Enkel indien aan alle vijf de erkenningscriteria wordt voldaan, is een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct mogelijk.

De vijf criteria zijn de volgende :

1. Gemaakt met eigen grondstoffen en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd.
2. Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product.
3. Naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektradities.
4. Streekproduct en bereidingsstreek moeten overeenkomenzowel in de be- en verwerking van het eindproduct als in de omschrijving van de streek.
5. Langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit.

Natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen
Aangeboden als Ginstberg door Evidel nv

De Vlaamse Ardennen zijn een bronrijk gebied. In 1897 ging de kasteelheer van kasteel Pierre Blanche op zoek naar waterwinning op zijn domein in Scheldewindeke. Het water uit de natuurlijk opwellende bronnen van Ginstberg werd dan ook meteen gebotteld en gecommercialiseerd. Uit een hydrologische studie uit 1936 blijkt dat de hoogvlaktes rondom Scheldewindeke de Ginstbergbronnen “spijsen” en dat het grondwater gefilterd wordt door lagen kalkachtige zandsteen en keizand. Het bronwater van Ginstberg is een natuurlijk mineraalwater. Dit garandeert een constante kwaliteit en samenstelling.

Meer info:
EVIDEL NV
Van Thorenburghlaan 21
9860 Oosterzele
09 362 52 09
info@ginstberg.be
www.ginstberg.be

Kempense koffie
Aangeboden als Koffie De Maan door Huis Manendonckx bvba

Bij Huis Manendonckx brandt men reeds 4 generaties lang en op dezelfde plek in Geel Kempense koffie. Slechts één mengeling, van het huis, met 7 soorten Arabica-koffiebonen, wordt trapsgewijs gebrand in een cilindertrommel uit 1933. Het langzame branden tot een maximum van 230°C zorgt voor een “mild” gebrande koffie. Er wordt wekelijks gebrand in de Schoolsteeg, de pakjes Kempense koffie zijn dan ook nooit ouder dan 14 dagen. De typische verpakking uit de jaren ’20 verraadt de lange traditie!

Meer info:
Huis Manendockx
stationsstraat 54, 2440 Geel
014/58.88.05
info@het-wijnhuis.be
www.het-wijnhuis.be

Moese patat
Aangeboden door Agra Claessens

In Oost-Vlaanderen neemt de aardappelteelt reeds lang een belangrijke plaats in. De vroege aardappelen waren de specialiteit van het Waasland, Dendermonde en Moerzeke. De vroege aardappelen van Moerzeke, geteeld in een vruchtbare bocht van de Schelde, hadden naam en faam. Iedereen met een tuin verdiende er een centje aan. Plaatselijke koopmannen, geholpen door “facteurs”, verdeelden de vroege aardappelen op hun beurt naar Gent, Mechelen, Brussel, … .

Door het succes werd er dan ook gezocht om de oogst nog te vervroegen. Vroeger en nu poot men de aardappelen voor de openluchtteelt rond 19 maart, met Sint-Jozef. Onder koud glas durft men al in januari poten. Tussenin wordt ook nog onder plastiek folie geteeld. Zo wordt de oogst gespreid en kan men van half april tot de eerste week van augustus Moese patatten kopen.

Op het bedrijf van Agra Claessens teelt men onder andere nog de traditionele “witte eersteling” als de allereerste primeur. Je kan er ter plaatste per kilo je Moese patat gaan kopen!

Meer info:
Agra Claessens
Bootdijkstraat 23 A
9220 Moerzeke
052 38 04 21
0479 56 29 60
agra.claessens@telenet.be

Belgische Elixir
Aangeboden als Elixir de Roulers door Vyncke-Daels

Rond 1900 was Elixir een hype in België. Van een geneesmiddel bij de apotheker werd het tot een likeur die bijna elke Belgische likeurstoker op de markt bracht. De elixir behield echter zijn aureool van gezond en geneeskrachtig, buikpijn bij vrouwen en paarden werd verzacht door dit kruidendrankje.
Elixir is een gearomatiseerde en gekleurde likeur. Belgische elixir heeft een uitgesproken anijsaroma en de mooie gele kleur van saffraan. Bij de Elixir de Roulers verwijst niet alleen het etiket naar een lange traditie, ook de Franse naam klinkt heerlijk ouderwets. Reeds sinds 1871 maakte deze elixir deel uit van het gamma van de Stoomstokerij Sint-Michiel van de familie Vyncke-Daels te Roeselare. Vandaag maakt de familie nog steeds dezelfde blend die vervolgens kan rijpen op eiken vaten.

Meer info:
Vyncke-Daels
Noordstraat 70
8800 Roeselare
051/20.03.16
contact@vyncke-daels.be
www.vyncke-daels.be

o
<
>