Onder het motto ‘Aan tafel met Bruegel: de vlaai van toen, de smaak van nu’ bakt ze op authentieke wijze dit gebak en laat ze ons letterlijk en figuurlijk proeven van haar welgekozen boereningrediënten.

Jeanne bakt haar vlaai volgens het traditionele recept van haar moeder. “Ons familierecept wordt al vele generaties van moeder op dochter doorgegeven”, vertelt Jeanne. “Mijn moeder kreeg de fijne knepen van het vlaaien bakken aangeleerd door mijn grootmoeder en zij leerde het op haar beurt van mijn overgrootmoeder. Ook mijn zussen zweren nog steeds bij het oorspronkelijke familierecept. Het hele vlaaiengebeuren neemt een belangrijke plaats in binnen onze familie.”

Traditie van Boeren-bruegel

Jeanne Moens groeide op in een boerenfamilie. Verse landbouwproducten en veldvruchten stonden dan ook steeds centraal in de keuken van het gezin Moens. Tot op vandaag hecht Jeanne nog altijd veel belang aan de keuze van haar ingrediënten. Ze legt uit waarom: “Verse boerenproducten maken vlaai des te smakelijker. Ik haal altijd verse hoevemelk bij mijn neef. Die is merkelijk lekkerder dan melk uit een pak van de supermarkt. Bovendien gebruik ik enkel scharreleieren en de peperkoek moet van Vondelmolen zijn. Die heeft een lekkere honingachtige smaak en is afkomstig uit de streek. De boerenproducten zijn vers en dat proef je aan de authentieke en oprechte smaak van de vlaai.”

Vlaaien feestelijk onthaald

Voor Jeanne en haar familie behoort de vlaai tot een feestelijke traditie. “We maakten ze voornamelijk voor verjaardagsfeesten en kermissen. Vandaag bak ik ze voor familieleden en vrienden om hen te verrassen met iets lekkers of als attentie om hen te bedanken. Maar het liefst maak ik vlaai voor mijn kleine nichtjes. Hun gelukkige gezichtjes terwijl ze van mijn vlaai snoepen vind ik fantastisch”, glimlacht Jeanne.

Ook haar zoon Geert weet haar vlaaien te smaken. “Hij heeft me ooit opgegeven voor een vlaaienbakwedstrijd van de ‘Week van de Smaak’”, lacht Jeanne. “Zonder dat ik ervan wist heeft hij me via de slager ingeschreven. Iedereen moest een typische ‘test’ vlaaien bakken en naar het begijnhof brengen. Daar werden alle vlaaien gekeurd en geproefd. Er namen meer dan 50 mensen deel en ik ben toen op de dertiende plaats geëindigd, voor mij zeker geen ongeluksgetal.”

Winterse troost

Vlaai wordt in Dendermonde niet alleen als dessert gegeten. Als het ‘s winters koud is, is het heerlijk om de vlaai samen met een dikke laag boter op een boterham te smeren. “Als de vlaai uit de oven komt, doe je er onmiddellijk zilverpapier overheen zodat het vocht in de vlaai trekt”, aldus Jeanne. “Zo krijg je een smeerbare vlaai. Een hartverwarmend gerecht wanneer de koude regen tegen de ruiten slaat.”

Volgende keer trekken we naar Bakkerij Knapen in Bocholt. Daar gooien ze het met de typisch Limburgse vlaai over een andere boeg. We lopen mee met bakker Jack en komen te weten wat er zo speciaal is aan de bakkemoezevlaai. Heb je de smaak van de vlaai ondertussen te pakken? Volg ons dan op Facebook en Instagram om niets te missen over onze zoektocht naar de link tussen Bruegel en de vlaai.

Het recept van Jeanne

Ingrediënten 

  • 1,25 liter verse volle hoevemelk
  • 1 pak ronde beschuiten (Haust, 100 gram)
  • 1 potje kandijsiroop (Candico, 450 gram)
  • 1 snuifje zout
  • 1 snuifje kaneel
  • 5 scharreleieren
  • 1 volledige peperkoek met suikertjes (Vondelmolen)
  • 2 niet afgestreken soeplepels maïzenabloem

Bereiding

  • Neem een grote kom en leg de gesneden peperkoekschijfjes er allemaal in. Beleg de bodem van de kom dus met de volledige peperkoek, met schijfjes op elkaar over de gehele oppervlakte.
  • Giet er warm water over tot de peperkoek onder water staat, maar niet te veel.
  • Kook ondertussen de melk en voeg er bij kooktemperatuur het volledige pak beschuiten aan toe. Even goed laten doorkoken.
  • Giet de mix van melk en beschuiten bij de peperkoek.
  • Klop de eieren en voeg bij het mengsel.
  • Voeg dan het snuifje zout, het snuifje kaneel, de siroop, en de maïzenabloem toe.
  • Mix het beslag met een mixer.
  • Giet het vervolgens in een vuurvaste ovenschotel. Vul tot aan de rand. Afhankelijk van de grote van de schotel, zal je meer schotels kunnen vullen.
  • Laat de oven vijf minuten voorverwarmen op 225° C.
  • Plaats het ovenrooster in het midden van de oven en zet de schaal daarna op het rooster.
  • Laat 45 minuten bakken op 220° C.
  • Zet de oven af en laat de vlaai nog vijf minuten in de oven staan zonder deze te openen. Zo vermijd je dat het gebak gaat invallen.
  • Veel bakplezier en smullen maar!
o
<
>