Belgische elixir, het Jenevermuseum van Hasselt wijdde er een mooie tentoonstelling en publicatie aan.

Daarin lezen we dat elixir onze nationale likeur is, ontstaan uit gezoete en gekruide wijn. Later werd de wijn vervangen door alcohol en werd de kruidendrank een geneesmiddel. Eerst werden de kruiden in alcohol gemacereerd, zo werd de krachtige werking van de kruiden opgelost in "Aqua vite" of "levens water". In de 18de eeuw verschijnt de "Elixir Garus"  bij de apothekers. Deze bevatte zowel kruiden, kruidendistilaten als saffraan.

Pas tijdens de tweede helft van de 19de eeuw toonde onze jeneverstokers interesse in de kruidige alcohol. Jenever lag toen zwaar onder vuur, dankzij de goudgele elixir konden zij een "gezond" en zoet alternatief aanbieden. In de collectie glazen, flessen en affiches van het jenevermuseum ontdekken we het grote aantal elixirs van toen met de gekste namen: Elixir Fox, Elixir de Paardenvriend, Elixir Bruxelles-Kermesse, Elixir De Spikkelspade, Elixir Luilekkerland, ...

Vandaag hebben 2 likeurstokers een erkenning voor hun traditionele Belgische elixir: Elixir d'Anvers en Elixir de Roulers.

Laat je inspireren voor vaderdag: cocktails met Belgische elixir

o
<
>