Speciaal voor onze campagne ‘Aan tafel met Bruegel: de vlaai van toen, de smaak van nu’ laat ze ons zien hoe ze de vlaai nog steeds op grootmoederswijze bakt. Ondertussen vertelt ze over de lange traditie die erachter schuilgaat. 

En die traditie gaat heel ver terug. Maar liefst meer dan 450 jaar om precies te zijn. Toen vereeuwigde Bruegel de vlaai al in verf in zijn meesterwerk ‘Nederlandse Spreekwoorden’. Het zoete gebak, dat zijn oorsprong in de tijd van Bruegel kent, wordt zelfs vandaag de dag nog erg gesmaakt. Dat weet ook Anniek Chiau. “Als klein meisje smulde ik van de vlaaien van mijn grootmoeder en later van die van mijn moeder. Van hen heb ik ook het recept gekregen en de fijne kneepjes van het bakken geleerd. Nu bak ik ze zelf voor mijn kinderen en de rest van de familie. Het is en blijft dus een geliefd gerecht.”

 

Terug in de tijd

Het vlaaien bakken kent een lange geschiedenis. “Oorspronkelijk was het een typisch kermisgebak”, vertelt Anniek. “Twee keer per jaar was het hier in het dorp kermis. Traditiegetrouw kwam de hele familie dan bij elkaar en zat iedereen gezellig samen aan tafel. Waar iedereen het meest naar uitkeek, was het moment waarop mijn grootmoeder eindelijk de vlaai op tafel zette.” En dat is na al die tijd nog niet veranderd. Ook nu is de kermis niet volledig geslaagd als er geen vlaai op het menu staat. Jong of oud; iedereen wacht erop. 

Voor Anniek is de vlaai echter meer dan enkel kermisgebak. De traditie strekt zich bij haar in de familie verder uit naar doordeweekse dagen en de examenperiodes. Anniek blikt glimlachend terug: “In de examens bakte mijn moeder steevast vlaaien; het ideale comfort food tijdens het studeren met veel smaak en suiker. Geen betere studiemotivatie dan een heerlijke vlaai uit de oven.” 

Vlaaienoorlog

“Soms kan je in deze streken zelfs spreken van een heuse vlaaienoorlog”, lacht Anniek. “Zo beweert Aalst natuurlijk de beste vlaai te bakken, maar ook Ninove heeft zijn eigen recept en zelfs Wetteren en Gent eigenen zich de vlaai toe. Elke huismoeder had wel haar eigen traditionele recept en die ‘vlaaienstrijd’ leeft nog steeds verder.” 

“Ik herinner me ook een kermisetentje bij mijn schoonmoeder waarbij er een competitie gehouden werd om de beste vlaai. De buurvrouw had een bleke vlaai gebakken, terwijl mijn schoonmoeder altijd een donkere vlaai bakte met de donkerbruine kandijsuiker. Het was heel boeiend om te zien hoe smaken verschillen en iedereen zijn eigen voorkeur voor een specifieke vlaai had. Ik hou er bijvoorbeeld stiekem van het ongebakken deeg op te eten”, verklapt Anniek.

Volgende keer nemen we jullie mee naar bakkerij Hendrickx in Lier. Bakker Johan Hendrickx bakt al jaren Lierse vlaaikes in deze gezellige familiebakkerij en legt uit hoe ze precies dit gebakje maken. Ondertussen schotelt hij ons een heerlijk Liers vlaaike voor om te proeven. Nieuwsgierig naar nog meer vlaai? Blijf ons dan volgen op Facebook en Instagram. Zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken? Hier vind je creatieve recepten met vlaai.

Het recept van Anniek

 Ingrediënten:

 • 1 liter melk
 • 15 sneden peperkoek
 • 10 beschuiten
 • 4 eieren
 • 5 eetlepels suikers

 Werkwijze:

 • Verwarm de heteluchtoven voor op 180° C.
 • Verbrokkel de peperkoek en de beschuiten in een kom.
 • Voeg één voor één de eieren toe.
 • Strooi de suiker over het mengsel.
 • Voeg de melk toe en roer alles goed door elkaar.
 • Laat het mengsel een uurtje trekken.
 • Neem een vuurvaste schotel en giet het vlaaimengsel erin.
 • Zet in de oven en laat 45 à 60 minuten bakken.
 • Smakelijk!
o
<
>