Charter legt definitie van grondwitloof vast
Op vrijdag 17 februari 2012 hebben alle betrokken actoren uit de sector het charter grondwitloof ondertekend.
Op vrijdag 17 februari 2012 hebben alle betrokken actoren uit de sector het charter grondwitloof ondertekend. In dit charter wordt de definitie van het begrip grondwitloof duidelijk vastgelegd en gaan de ondertekenaars het engagement aan om grondwitloof de nodige bescherming en appreciatie te geven die het verdient.
Nood aan een definitie
Het lijkt op het eerste zicht een evidentie dat grondwitloof uit de grond komt. Maar, aangezien er tot op heden nergens een definitie van het begrip grondwitloof vastgelegd is, blijft er natuurlijk steeds stof voor discussie. Zelfs onze dikke Van Dale gunt het begrip grondwitloof tot op heden geen plaatsje in zijn lijvig werk. De Vlaamse grondwitlooftelers zijn al langer vragende partij om het begrip grondwitloof vast te leggen in een duidelijke definitie. De afgelopen jaren werd ook op geregelde tijdstippen melding gemaakt van misbruik van de term grondwitloof. Witloof waarvan de forcerie niet in de grond plaatsvond, werd toch onder de naam grondwitloof op de markt gebracht. Om nu eindelijk klaarheid te scheppen wordt vandaag, in het charter grondwitloof de definitie vastgelegd: "Grondwitloof is witloof waarbij tijdens de forcerie-fase de witloofwortels in rechtstreeks contact geplaatst worden met de volle grond, met het oog op het activeren van de groeifase van de witloofkrop. De term volle grond betekent grond die deel uitmaakt van de aardkorst en waarin de vezelwortels, ook adventief genaamd, zich moeten ontwikkelen. De teelt in bakken en in meerdere teeltlagen is uitgesloten." Een charter
Deze definitie is tot stand gekomen tijdens een gezamenlijk overleg tussen alle betrokken actoren binnen de sector. Zowel de grondwitlooftelers, vertegenwoordigd door de vzw grondwitloof en Boerenbond, als de veilingen, handel, provincies en het Departement landbouw en visserij hebben het afgelopen jaar een aantal maal samen rond de tafel gezeten om deze definitie vorm te geven. Om duidelijk te maken dat deze definitie geen hol begrip is, wordt ze in een charter vastgelegd dat door alle betrokken actoren ondertekend wordt.
Voor de grondwitlooftelers is het een belangrijk signaal dat ook alle andere schakels in de keten, de veilingen, de handel en distributie in aanwezigheid van de overheid dit charter mee ondertekenen. Naast het engagement om de vastgelegde definitie rond grondwitloof te respecteren, willen de ondertekenaars zich ook inzetten voor een verder uitbouwen van de goede samenwerking en een open en eerlijke communicatie met respect voor de kwaliteit en het geleverde werk van ieder. Op die manier streven we naar een win-win voor iedereen, voor de grondwitloofteler die zijn inspanningen om een traditioneel en kwaliteitsvol product op de markt te brengen gevaloriseerd weet en voor de distributie die zijn klant het lekkere grondwitloof kan aanbieden. Ook voor de consument is dit charter van belang, want hoewel dit charter in de eerste plaats een engagement is van alle betrokken actoren in de keten, vormt het ook de basis voor controle en bestrijding van misbruik. De consument heeft recht op duidelijke en correcte informatie en dit charter moet daar een stukje toe bijdragen.