François-Xavier de Beukelaer deponeert zijn Elixir d’Anvers in 1870 als een “liqueur de table”, zo maakt hij duidelijk een onderscheid met de elixirs van de apothekers. De eerste buitenlandse en binnenlandse tentoonstellingsprijzen lopen binnen en al gauw draait de likeurproductie zo goed dat er in 1894 een nieuwe likeurstokerij gebouwd wordt in de Haantjeslei, een modern modelbedrijf.

De Elixir d’Anvers wordt nog steeds op dezelfde plek bereid met 32 kruiden, deze kruiden worden eerst gemacereerd en vervolgens gedistilleerd. De verschillende kruidendistillaten worden gemengd met zuivere alcohol, zacht water en suiker. En typisch Belgisch: geel gekleurd. Nadien rijpt de elixir in houten vaten.

Het Nationaal Jenevermuseum van Hasselt wijdde ooit een tentoonstelling aan de elixirs, in hun publicatie vind je nog tal van wetenswaardigheden.

o
<
>

Adres

Haantjeslei 132, 2018 Antwerpen

Routebeschrijving