De Vlaamse Streekvork geeft een extra beloning aan die ambassadeur die traditionele streekproducten het hoogst in het vaandel draagt. Het Steunpunt Streekproducten binnen VLAM ondersteunde mee de actie van Tafelen in Vlaanderen rond authentieke streekbeleving. De Vlaamse Streekvork werd vandaag uitgereikt aan de stad Poperinge.

Gemeenten die oog hebben voor hun gastronomisch erfgoed en hiermee uitpakken via toerisme en horeca zijn zeer belangrijk voor het in stand houden van onze mooie traditionele streekproducten. Vlaanderen Lekker Land is voor het Steunpunt Streekproducten van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) dan ook een prima aanleiding,om een prijs toe te kennen aan die ambassadeur die traditionele streekproducten een prominente plaats geeft. De Vlaamse Streekvork heeft zo zijn weg gevonden naar West-Vlaanderen, meerbepaald Poperinge.

Rond het thema ‘Poperinge, hoofdstad van het goede leven’ worden tal van acties georganiseerd waarbij gastronomische tradities een belangrijke rol spelen. Centraal staat natuurlijk de hopplant en de Poperingse hopscheuten, hierrond kent de stad al heel wat feestelijkheden. Beide producten zijn door VLAM erkend als traditioneel streekproduct. Daarnaast wordt het zeer lokale traditionele gebak ‘Mazarinetaart’, waarvoor bakker Sansen de erkenning Streekproduct.be kreeg, mee opgenomen en krijgt de Poperingse ‘hennepot’ een speciale plaats op de menukaarten van tal van restaurants.

Verschillende laureaat-ambassadeurs hadden extra oog voor traditionele streekproducten. Bijvoorbeeld Aalst met z’n Aalsterse vlaaien, Roeselare met Rodenbach, Beersel met Oude Geuze, Borgloon met de Limburgse stroop, Geraardsbergen met mattetaarten of Lier met z’n Lierse vlaaikes. We hopen alvast dat het initiatief van Tafelen in Vlaanderen poorten geopend heeft voor nog meer samenwerking tussen gemeenten en lokale streekproducenten zodat deze stukjes erfgoed kunnen blijven deel uit maken van lekker tafelen in Vlaanderen.

o
<
>