Vijf nieuwe Vlaamse traditionele streekproducten erkend
Vijf nieuwe producten krijgen het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.
BE toegekend : Postelse harde abdijkaas, Avelgemse perentaart, Brusselse bloempanch, appel-perenwijn uit het Pajottenland en Piro uit de West-Vlaamse Scheldestreek.
Bijzonder aan deze erkenningsronde is o.a. de intrede van het eerste streekproduct uit Brussel. De Postelse abdij voert het eerste erkend streekproduct van een abdij aan. Opvallend is verder de actieve rol van lokale besturen om een traditioneel product van eigen bodem te laten erkennen. Zij zien het duidelijk als een manier om hun gemeente prominenter op de (toeristische) kaart te zetten. Het pallet van de erkende Vlaamse traditionele streekproducten is bijzonder rijk en divers. Op de vernieuwde website www.streekproduct.be is het eenvoudig de producten op te sporen en te lokaliseren. Een handig hulpmiddel om iedereen die van streekproducten houdt, dichter bij de bron te krijgen. Toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse streekproducten: Postelse harde abdijkaas De schrale Kempen kende in vroegere tijden geen kaasboeren. Daar brachten de Norbertijnen van Postel verandering in door de boerderij van de abdij uit te bouwen tot een modern landbouwbedrijf met een grote veestapel en een kaasmakerij. We spreken anno 1947.Vandaag wordt de abdij van Postel in de streek vereenzelvigd met kaas. De productie steeg en de laatste jaren kwamen er ook verschillende kaastypes bij. Het meest typische en traditionele product van Postel zijn de harde kazen, rond of in broodvorm. De kazen worden bereid binnen de abdijmuren met melk van koeien die grazen in de omliggende weiden. Meer info:Abdij PostelAbdijlaan 162400 Mol 014/37 81 21provisor@abdijpostel.bewww.abdijpostel.be Avelgemse perentaart Een taart vereeuwigen in een toneelstuk … van gastronomisch erfgoed gesproken. Het is duidelijk, in Avelgem is men fier op zijn perentaart.Een oude traditie, het bakken van taarten met een gekruide stoofperenmoes, werd in 1961 terug in leven geroepen om de 90ste verjaardag van Stijn Streuvels te vieren. Dit was zeer toepasselijk omdat de taart ooit een specialiteit was van bakkerij Lateur, de bakkerij waar Frank Lateur, Stijn Streuvels, opgroeide en de bakkersstiel leerde.Op vraag van en met veel steun van de gemeente dienden de bakkers van Avelgem een dossier in om de Avelgemse perentaart op te nemen als een traditioneel Vlaamse streekproduct. Een zeer smakelijke aanwinst! Meer info:Gemeentebestuur AvelgemKortrijkstraat 88580 Avelgem056 65 30 30onthaal@avelgem.bewww.avelgem.be Brusselse bloempanch Bloempanch, “bufsteik mi rooite” of “cortelette van de Kongo” maakt ontegensprekelijk deel uit van het Brussels gastronomisch erfgoed.Volksvoedsel bij uitstek, vraagt het toch enige behendigheid en stielkennis van de beenhouwer om een mooie bloempanch te creëren. Naast het varkensbloed spelen in de ambachtelijke bereiding gestoofde ui, boekweitbloem en spekvetteerlingen een belangrijke rol. Dit alles wordt afgevuld in rundereindzakken (blinde darm) waardoor je een serieuze pens krijgt van ongeveer 15 cm doorsnede. Vroeger vulde men ook varkensblazen wat in Brussel aanleiding geeft tot allerlei volksverhalen en zelfs de straatnaam “ Den bloempanchgang” in de Marollen. Meer lees je hierover op de website van de “Orde van de Bloempanch”.Beenhouwer Carlos Declerck nam het oude recept samen met de beenhouwerij over van de Brusselse beenhouwersfamilie Landuyt. Deze bloempanch kan koud gegeten worden met mosterd of warm. Meer info:Beenhouwerij Declerck-CloetensVeeweydestraat 41070 ANDERLECHT02/524 19 22 carlos@dcquality.com www.dcquality.com Appel-perenwijn uit het PajottenlandAangeboden als fruitwijn wit van appelen en peren door Streekproducten Centrum Fruitwijnen zijn in onze fruitstreken echte traditionele dranken. Menige boer had in zijn koele kelder een ton waarin hij het sap van eigen fruit vergiste. Meest voorkomend is de appelwijn, maar je moet spreken over appelwijn of cider. Eigenlijk staat appelwijn gelijk met cider, wij hebben echter de gewoonte om enkel de schuimende appelwijn cider te noemen.In het Streekproducten Centrum te Halle maakt men traditionele appel-perenwijn met fruit uit het nabijgelegen Pajottenland. Door appels en peren te combineren krijgt men een niet zure fruitige wijn met een licht bittere afdronk. Meer info:Streekproducten CentrumPoststraat 3A1500 HALLE02/361 31 90info@streekproductencentrum.bewww.streekproductencentrum.be Piro In de meest zuidelijke punt van West-Vlaanderen, aan de rand van de Schelde, lust men graag een “piro”.De oorsprong van dit worstenbroodje is niet duidelijk maar meer dan waarschijnlijk is er een link naar het zeer nabijgelegen Frans-Vlaanderen. Hier vierde men “la ducasse à pierrots”, een stevige maaltijd met worstjes die aangeboden werd in de cafés of estaminets. Een affiche uit 1905 uit Tiegem, buurgemeente van Avelgem, vermeldt een “pirotbak” bij niet minder dan 70 herbergiers. Een Avelgemse bakkersfamilie had zelfs als bijnaam “piro”.In de West-Vlaamse Scheldestreek verwerken de bakkers vandaag een kruidig varkensvleesworstje in pistoletdeeg tot een hartige snack. Het gemeentebestuur van Avelgem neemt zijn piro’s zeer serieus en diende een dossier in ter erkenning als traditioneel Vlaams streekproduct. Meer info:Gemeentebestuur AvelgemKortrijkstraat 88580 Avelgem056 65 30 30onthaal@avelgem.bewww.avelgem.be