BE toebedeeld krijgen komen uit Antwerpen, West-Vlaanderen, het Hageland en het Pajottenland. De Poldernaar uit Antwerpen verrijkt het kortedrankaanbod, beenhouwerij Deschildre-Dambre uit Oostende zet West-Vlaamse bloeling, boerenhesp en hoofdvlees op de streekproductenkaart, fruitbedrijf Vanhellemont uit Meensel-Kiezegem krijgt erkenning voor zijn traditionele appelconfituur, perenconfituur en zoetzure peren uit het Hageland en Gaston Wauters uit Sint-Pieters-Leeuw ten slotte mag zijn Vlaamse boerenpaté, droge worsten en plat spéciale voortaan erkende Vlaamse streekproducten noemen.

Antwerpse jenever
Aangeboden als Oude Antwerpse genever & Oude Beste door De Poldenaar

Felix Van Rillaer leerde eind 19de eeuw de stiel van jeneverstoker in een stokerij in het rijke Antwerpen. In 1903 startte hij zijn eigen bedrijf “De Poldenaar” met als belangrijkste product de “Oude Antwerpse genever”, een graanjenever van 38° op smaak gebracht met jeneverbessen en een mengeling van 30 kruiden. Op het oude etiket staat een ossenkop wat de jenever in de volksmond de bijnaam “Ossekop” opleverde. De etiketten en affiches werden trouwens ontworpen door Felix van Rillaer zelf, de huidige vierde generatie Van Rillaer behoudt ze met de nodige fierheid.
Het bedrijf produceert sinds kort ook opnieuw de “Oude Beste”, een jenever van 35° zonder kruiden maar met als smaakmakers jeneverbessen en moutwijn.

Meer info:
De Poldernaar
Wim Van Rillaer
Kloosterstraat 168
2000 Antwerpen
T: 03/238 28 26
contact@depoldernaar.be 
www.depoldernaar.be  

West-Vlaamse bloeling
Beenhouwerij Deschildre-Dambre, Oostende

Beenhouwer Deschildre werkt perfect binnen de West-Vlaamse tradities. Zijn vrij dikke bloeling is zacht van smaak en smeerbaar; in West-Vlaanderen lust men zijn bloedworst graag uitgesmeerd op een boterham! De vulling wordt daarom van bij de bereiding vrij vloeibaar gehouden en de darmen worden gevuld met behulp van een trechter of vulhoorn. Eigenlijk is de bloeling nauw verwant met de “boudin français”.
De bloeling wordt op smaak gebracht met appelmoes, rauwe ui, suiker en muskaatnoot.

West-Vlaamse boerenhesp
Beenhouwerij Deschildre-Dambre, Oostende

Zware varkens zorgen voor de smakelijke en smeuïge boerenhesp van beenhouwerij Deschildre-Dambre. De zware hespen worden bovendien uitgesneden met de heup waardoor ze een typische ouderwetse vorm krijgen. Na een eerste droogzouting, gekruid o.a. met jeneverbessen en kruidnagel, van 21 dagen volgt een pekelbad van opnieuw 21 dagen. Nadien worden de hespen nog een keer ingepeperd en krijgen ze een plaats in de winkel om te drogen. Na een maand kunnen ze dan aangesneden worden.
West-Vlaamse boerenhesp eet je op z’n West-Vlaams, namelijk op een sneetje koekenbrood!

West-Vlaamse hoofdvlees
Beenhouwerij Deschildre-Dambre, Oostende

Beenhouwer Deschildre baseert zijn bereidingen op recepten van een West-Vlaamse boerenslager. Zijn hoofdvlees is dan ook stevige kost zonder franjes. Van zware varkens worden de koppen eerst gepekeld en nadien gekookt. Het ontbeende vlees en de zwoerd worden grof gemalen, gemengd met de eigen gelei en licht gekruid met peper en muskaatnoot. Een eenvoudige slachtbereiding die men liefst lust met een lokale mosterd!

Meer info:
Beenhouwerij Deschildre-Dambre
Willy Deschildre
Torhoutsesteenweg 90F (adres winkel)
8400 Oostende
T: 059/70 32 60
ritadambre@hotmail.com

Appelconfituur uit het Hageland
Mario Vanhellemont, Meensel-Kiezegem

Op het fruitbedrijf Vanhellemont teelt men reeds sinds 40 jaar Jonagold. Daarom is het ook niet vreemd dat het oude “appelmarmelade”recept, op basis van hoogstam “compote”appels, aangepast werd. Flinterdunne stukjes Jonagold worden ingekookt met appelazijn, citroenschil en citroensap. De confituur wordt gebonden met pectine. Het resultaat is een zeer frisse appelconfituur met stukjes appel.

Zoetzure peren uit het Hageland
Mario Vanhellemont, Meensel-Kiezegem

Fruit bewaren of “opleggen” behoorde tot de vaste taken in de herfst. Suiker en azijn garandeerden een nog langere bewaring en bovendien zijn we in Vlaanderen verlekkerd op zoetzure fruitbereidingen. Peren en vooral dan de harde bewaarperen lenen zich bij uitstek hiervoor. Onze eigen Dubbele Flip is ideaal, maar ook andere rassen zoals Beurré Alexandre Lucas of kleine Conférenceperen komen hiervoor in aanmerking.
Het fruitbedrijf Vanhellemont baseerde zich op een oud recept uit de familie om de eigen peren te verwerken.

Perenconfituur uit het Hageland
Mario Vanhellemont, Meensel-Kiezegem

Een minder bekende confituur, maar toch opgenomen in “Ons Kookboek” sinds de jaren ’50. Het fruitbedrijf Vanhellemont verwerkt de eigen peren op een kleinschalige en ambachtelijke wijze. Ook hier wordt vooral gebruik gemaakt van de Belgische peer Beurré de Mérode (beter bekend als dubbele Flip) en de Franse peer Beurré Alexandre Lucas. De perenconfituur wordt in tegenstelling tot de opgelegde peren niet op smaak gebracht met kaneel, maar met citroenschil en –sap.

Meer info:
Mario Vanhellemont
Heibosstraat 17
3391 Meensel-Kiezem
T: 016/63 32 35
info@fruitvanhellemont.be
www.fruitvanhellemont.be

Vlaamse boerenpaté
Gaston Wauters, Sint-Pieters-Leeuw

Boerenpaté maakt deel uit van de eenvoudige varkensslachtbereidingen. Varkenslever, -vlees en -vet worden gemalen en gemengd, gekruid en in een terrine gebakken. De kruiden verschillen niet alleen van regio tot regio, maar ook van slager tot slager.
Gaston Wauters maakt paté met een vrij fijne structuur en een mooie bruine korst. Hij is flink gekruid met o.a. koriander en kardemom. De smeuïgheid wordt gegarandeerd door het veelvuldig overgieten van de gebakken paté met bouillon.

Droge worsten uit het Pajottenland
Gaston Wauters, Sint-Pieters-Leeuw

Onder de kerktoren van Sint-Pieters-Leeuw vestigde vader Wauters zich in 1946 als beenhouwer. De stiel had hij geleerd rond het slachthuis van Anderlecht. Een van zijn succesproducten werden de droge worsten, een traditie die door zoon Gaston wordt voortgezet. Deze droge worsten worden bereid met varkensschouders en buikspek; het vlees wordt niet al te grof gemalen en flink gekruid o.a. met foelie, muskaatnoot en gember. Hij maakt zowel ringworsten van ongeveer 35 cm lang als de typische droge worstjes. De klant kan zelf kiezen voor korter of langer gedroogde worsten. Nog malse of al hard gedroogde worsten, beide zijn heerlijk met een glas oude geuze!

Plat spéciale uit het Pajottenland
Gaston Wauters, Sint-Pieters-Leeuw

In Zuidwest-Brussel en het Pajottenland staat de “plat spéciale” steevast op de menukaart van teerfeesten, kermissen en eetfestijnen van lokale verenigingen. En steevast met spellingsfout, want het moet eigenlijk “plat spécial” zonder “e” zijn. In 1957 vermeldt Gaston Clément de bereiding in zijn werk “Gastronomie et Folklore de chez nous” met als hoofdingrediënt de varkenskop met z’n tong, maar naargelang het aantal deelnemers werd dit aangevuld met andere stukken varkenvlees.
Gaston Wauters maakt deze “plat spéciale” nog volgens de traditie: varkenstongen in een tomatensaus met madera en champignons. Bij hem hoeft het geen feest te zijn, maar kan je de “plat” dagelijks aankopen.

Meer info:
Gaston Wauters
Rink 32
1600 Sint-Pieters-Leeuw
T: 02/377 22 36
wim-wauters@skynet.be

 

o
<
>