Naast de Poperingse hopscheuten zetten de Poperingse hopbellen de eerste stap naar een Europese erkenning. We hebben een tweede producent van Filet d’Anvers en de groep brouwers rond de Spéciale Belge breidt verder uit. Hopbellen uit Poperinge Dat men in Poperinge een zeer lange hoptraditie kent bewijzen heel wat oude documenten waarvan het oudste uit 1257! In de streek wordt dan ook ruim aandacht besteed aan het hoperfgoed.Dankzij de zandleembodem en het milde zeeklimaat vormde hop een belangrijke inkomensbron voor de hommelboeren, de laatste jaren kregen ze het echter moeilijker en moeilijker. Het tij lijkt nu wat te keren en lokale brouwers gaan er prat op dat zij Poperingse hop gebruiken. Iets wat we zeker moeten aanmoedigen.

meer info:Vzw hopGrote Markt 18970 Poperinge057 34 66 71vzwhop@poperinge.behttp://belgischehop.be
Filet d’Anvers Een Antwerpenaar is terecht fier op filet d’Anvers, dit vermaard stukje gerookt rundvlees veroverde ondertussen heel Vlaanderen. Het meest typische is de spier die men hiervoor gebruikt namelijk de spier van het muisstuk. Het is een zeer mager maar ook vrij taai stuk vlees. Door het vlees te pekelen, te laten rijpen en ten slotte te roken wordt het opgewaardeerd tot een ware delicatesse.De slagersfamilie Michielssen uit Schoten specialiseerde zich in 1967 in de productie van Filet d’Anvers. Momenteel wordt dit vlees verwerkt in een ultramoderne fabriek te Schoten, maar met hetzelfde respect voor traditie en ambachtelijkheid als 40 jaar geleden.

meer info:
L. Michielssen bvbaSmederijstraat 302900 Schoten03 650 10 60ronald@lmj.behttp://www.lmj.be
Spéciale BelgeAangeboden als Spéciale 1900 Het bier Spéciale 1900 is een Spéciale Belge gebrouwen door Brouwerij Haacht.Met dit bier wil de brouwerij teruggrijpen naar een traditie van het begin van de vorige eeuw, waar zij ook al bieren van hoge gisting brouwde. Hiervoor werd beroep gedaan op een oude en originele giststam bewaard in de brouwerij. Het bier wordt gebrouwen midden het traditionele gebied en heeft de typische kenmerken: licht gehopt met de nadruk op moutigheid en fruitigheid. De keuze van de giststam is daarbij sterk bepalend voor het karakter van het bier. Op deze wijze vervoegt de Spéciale 1900 de groep van bieren, gestimuleerd door Palm Breweries, die naar een Europese erkenning en bescherming streven voor de Spéciale Belge bieren.
meer info:Brouwerij Haacht nvProvinciesteenweg 283190 Boortmeerbeek016 60 15 01
www.haacht.com
info@haacht.com

o
<
>