Vier maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Streekproducten binnen VLAM samen om de erkenningsaanvragen voor Vlaamse traditionele streekproducten te beoordelen. Deze ronde levert twee erkenningen op. Eén voor Vlaamse ovengebakken hesp van Breydelvleeswaren Antonio en één voor cuberdons van Confiserie 2000 nv. Breydelham en Cuberdons mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE dragen.

Hier alvast een korte toelichting bij de pas erkende Vlaamse traditionele streekproducten.

Cuberdons
Aangeboden als “Cuberdons “ door Confiserie 2000 nv

Ooit was België rijk aan kleine confiseriebedrijfjes. In het Gentse waren verscheidene familiale suikerbakkerijen actief die onder meer de bekende rode neuzen fabriceerden. Van een van deze bedrijfjes heeft Roger Scheir (zaakvoerder Confiserie 2000 nv) eind jaren zeventig het recept verkregen. Gedurende de daaropvolgende jaren werd de receptuur en de bereiding verder verfijnd, zonder het ambachtelijke aspect uit het oog te verliezen. De rode neusjes van Confiserie 2000 zijn kegelvormig, middelgroot, en kenmerken zich door een donkerpaarse violetachtige kleur. In grote ketels wordt de suikermassa gekookt, de overige ingrediënten zoals Arabische gom, een natuurlijk product, en frambozenaroma worden toegevoegd. Hiermee vult men de kegelvormpjes in zetmeel geduwd en ten slotte worden de neusjes gebakken zodat ze een dun korstje krijgen.
Deze paarsrode neusjes eet je best zo vers mogelijk, zoniet versuikert de stroperige massa binnenin. Die korte houdbaarheid verklaart waarom de cuberdon buiten eigen streek bijna niet te verkrijgen is. Gelukkig kunnen wij wel van deze lekkernij genieten! U vindt ze bij de betere bakkerijen, op markten en in pralinezaken.

Confiserie 2000
Nieuweweg 12
9940 Kluizen
Tel: 09/357 42 19
info@confiserie2000.be

Vlaamse ovengebakken hesp
Aangeboden als Breydelham door Breydelvleeswaren Antonio

“Hesp in den oven” zo klinkt het in Ons Kookboek uit 1931. Een feestelijk gerecht waarbij een gezouten hesp in een kookpot onder deksel in de broodoven langzaam werd gegaard. In de jaren ’60 inspireerden slagers zich op deze traditie om gepekelde hespen met kruiden in warme luchtovens te bakken.
Breydelham ziet voor het eerst het licht in 1966 toen Antoine De Keyzer in zijn Gentse slagerij eigengemaakte ovengebakken hammen verkocht. Het vleeswarenbedrijf Antonio verhuisde nadien naar Gavere en bebouwde een hechte band op met de streek. De jaarlijks terugkerende Breydelfeesten in Gavere zijn hier het levende bewijs van.
Breydelham is nog steeds een feestelijk product. Het is als charcuterie een topper, maar ook een succes warm of koud geserveerd op eetfestijnen of feesten. De unieke kruidenmengeling en het bakken in de oven zorgt voor de typische, lekkere Breydelsmaak.

Breydel – Vleeswaren Antonio
Legen Heirweg 2
9980 Gavere
Tel: 09/389 69 80
info@breydel.be
www.breydel.be
 

o
<
>