Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.

 
logo

Nieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.be

Facebook Twitter  GooglePlus Pinterest  Tumblr
Nieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.beNieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.beNieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.beNieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.beNieuwe erkenningen STREEKPRODUCT.be

Smakelijk erfgoed uit bijna alle Vlaamse provincies, Enkel Brabant ontbreekt …
De lijst telt vandaag 47 uit Antwerpen, 68 uit Oost-Vlaanderen, 26 uit Limburg, 43 uit Vlaams-Brabant en 37 uit West-Vlaanderen.
 
Ook de steden en gemeenten vinden hun weg naar het Steunpunt streekproducten van VLAM: zo nam de gemeente Kontich het initiatief voor de erkenning van de Kontichse specfour; streeft de stad Oostende er naar de stad te zijn met de meeste erkende traditionele Vlaamse streekproducten; en bekroonde Bocholt de lokale bakker Knapen met de erfgoedprijs.
 
Een overzicht van de 9 nieuwe erkende streekproducten:


Filet d’anvers

VOF Janssens uit Mol
 
Ten huize Janssens werd reed sinds 1930 filet d’anvers gerookt. De verkoop was beperkt, enkel de begoede burger kon het zich permitteren. Vanaf de jaren ’50 werd de vraag echter groter.


Kontichse specfour

Bakkerij Sint Rita,  Bakkerij Peeters en Bakkerij Mylemans uit Kontich
 
Gebaseerd op de gevulde speculaas bracht “biscuitier” en Kontichenaar Jos De Backer omstreeks 1927 “Specfour” op de markt. Het gebak werd in houten kistjes verdeeld naar winkeliers in Kontich en omstreken. Na een woelige periode tijdens WOII werd de productie opnieuw opgenomen om definitief stil te vallen ca. 1960.


Advocaat

Filliers Advocaat uit Deinze
 
Advocaat is een eierlikeur, typisch voor de Lage Landen, die zowel thuis bereid werd als in lokale likeurfabriekjes. Zo heeft het jenevermuseum in Hasselt in haar collectie oude flesetiketten uit Brussel, Antwerpen, Aarschot, Hasselt, …. en zelfs een 19de eeuwse advocaatmenger.
 

Oost-Vlaamse oude graanjenever

Filliers Oude Graanjenever uit Deinze
 
Filliers produceert reeds 150 jaar graanjenever in Deinze, eerst op de hoeve maar al vlug in een eigen stokerij. Filliers bleef ook een warme stoker, d.w.z. dat ze zelf hun moutwijn stoken. Moutwijn is één van de belangrijkste smaakmakers van graanjenever en wordt bij Filliers gemaakt uit rogge, tarwe en mout.
 

Gentse mosterd

mosterd Vve Tierenteyn-Verlent uit Gent
 
In Gent neemt men de mosterd nog steeds zeer ernstig en dit dankzij de mosterdfamilie Tierenteyn die reeds sinds 1790 mosterd maken. Augustus Tierenteyn, tweede generatie mosterdmakers, huwde in 1855 Adelaïde Verlent. Na zijn dood zette de weduwe de zaak verder vandaar de bedrijfsnaam Vve Tierenteyn-Verlent.
 

Belgische speculaas

La Confiance NV uit Dendermonde
 
Een oud recept en een oud merk nieuw leven inblazen, de speculaas La Confiance streeft naar beide. Leo Borms stootte 4 jaar geleden op de recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms.
  Meer info
 

Glazuurspeculaas van de kust

Bakkerij Rivièra uit Oostende
 
Aan de kust lust men graag een extraatje op z’n speculaas, namelijk een versiering met suikerglazuur. Op de grote sinten worden de kenmerken van de sint bijgewerkt, de kleinere speculazen worden afgewerkt met een sierlijk zigzag motief.
  Meer info


Zwienemutsen

Slagerij Johan uit Oostende
 
In West-Vlaanderen geldt het Franse spreekwoord “Dans le cochon, tout est bon”, over duurzaamheid gesproken! “Zwienemutsen” zijn een bijna vergeten stukje orgaanvlees, gelukkig houden enkele slagers deze typisch West-Vlaamse bereiding in ere.
 

Limburgse bloedworst

Slagerij Molenaers uit Hoeselt
 
Slagerij Molenaers bereidt sinds 1898 en volgens de traditie Limburgse bloedworst.
Limburgse bloedworst onderscheidt zich van pensen of beuling voornamelijk door zijn vorm, een typische ringvorm van 40 cm lang.