Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op onze website makkelijker te maken.

 
logo

Traditionele streekproducten: de nieuwste erkenningen

Facebook Twitter  GooglePlus Pinterest  Tumblr
Traditionele streekproducten: de nieuwste erkenningenTraditionele streekproducten: de nieuwste erkenningenTraditionele streekproducten: de nieuwste erkenningenTraditionele streekproducten: de nieuwste erkenningenTraditionele streekproducten: de nieuwste erkenningen

De tweede erkenningsronde van 2017 voor traditionele Vlaamse streekproducten bekroont zes verwenproducten met het Vlaams label STREEKPRODUCT.be. Vijf lekkere gebakvormen uit Oost-Vlaanderen en Limburg en één unieke traditie aan de kust, Oostendse oesters. De erkenningen voor het gebak zijn er voor producenten van Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, Bakkemoezevlaai uit Limburg, Gentse vlaai, Geuteling uit Elst en Geraardsbergse mattentaart.


Adriaan Brouwertaart

Op initiatief van Toerisme Oudenaarde
 
In 1954 werden in Oudenaarde de eerste Adriaan Brouwerbierfeesten georganiseerd. Het daarop volgende jaar creëerde patissier Albert De Cridts de Adriaan Brouwertaart, die vervolgens ook door andere lokale bakkers werd aangeboden. 

>> meer info


Bakkemoezevlaai

Aangeboden door Bakkerij Knapen uit Bocholt

“Bakkemoezevlaai” klinkt menig Limburger bekend in de oren. Deze donkere, open vlaai was en is gemeengoed op zondag. De “bakkemoezen” waren in de oven gedroogde peren, liefst Bergamotperen. 


>> meer info
 

Gentse vlaai

Aangeboden door Tilly’s/De Culihoek 

In de familie Steyaert eet men graag rozijnen, maar rozijnen zijn niet ieders favoriet. Nu wordt de vlaai met en zonder rozijnen verkocht.

>> meer info


Geuteling

Aangeboden door het Geutelingecomité Vlaamse Ardennen vzw

In Elst haalde de jeugdbeweging de geutelingen van onder het stof, het Geutelingencomité was geboren. De eerste jaren werden de geutelingen gebakken in oude broodovens verspreid over het dorp. 

>> meer info


Geraardsbergse mattentaart

Aangeboden door Mattentaartatelier De Lekkerbek

De Geraardsbergse mattentaart is zowat het meest befaamde streekproduct van Vlaanderen en zelfs van België. Het taartje heeft een eeuwenlange geschiedenis, vertegenwoordigde België op ettelijke feestelijkheden en werd zelfs vereeuwigd op een postzegel.

>> meer info


Oostendse oesters

Aangeboden door Aquacultuur Oostende BVBA

Reeds in de 18de eeuw was er sprake van oesterkwekerijen nabij Oostende; je vindt ze zelfs terug op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770. De bloeiperiode voor de Oostendse oester was echter eind 19de begin 20ste eeuw, toen Oostende als “koningin der badsteden” welgestelde burgers ontving. 


>> meer info